Predstavljen roman "Poslije zabave" autora Steve Grabovca

16.08.2023. 20:35
0
IZVOR: srna.rs

Banjalučki književnik Stevo Grabovac večeras je u okviru Sajma knjige u Istočnom Sarajevu publici predstavio svoj najnoviji roman "Poslije zabave", koji obuhvata više tema, ali se sve vrti oko jedne - zločina.

Grabovac je novinarima rekao da se u ovom romanu istražuje i istorija jedne porodice, grada, prijateljstva i odnosa koji su započeti prije rata, prekinuti tokom rata, pa poslije nastavljani.

- Kako jedna priča povlači hiljadu drugih, tako sam pokušao da se nadovezujem na glavnu temu, oko koje se kao neka paukova mreža sve to zapliće. To je jedan širok spektar tema koje se odnose na različite generacije kroz različit vremenski period - naglasio je Grabovac.

Prema njegovim riječima, proces pisanja romana je išao veoma lako, ali je skupljanje građe, razvijanje ideje trajalo veoma dugo, možda čak 10, 15, pa i više godina.

Profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i komoderator promocije Darko Kovačević rekao je da je uz promociju najnovijeg romana "Poslije zabave" publici u Istočnom Sarajevu predstavljen i nešto stariji roman "Mulat albino komarac".

- Riječ je o dva veoma lična romana koja se indirektno i direktno dotiču ratnih dešavanja u BiH, kroz sudbinu jednog mladog čovjeka zatečenog u svemu tome, kao i posljedicama na njegov kasniji život. Romani su napisani veoma detaljno, ozbiljno i potresno. Ja pripadam toj generaciji, pa mogu da se identifikujem sa njima - naveo je Kovačević.

Kovačević je rekao da ova dva romana zaslužuju pažnju jer ne šire nikakav vid mržnje, a daju jednu subjektivnu, ali sveobuhvatnu sliku iz perspektive jednog trinaestogogodišnjaka kojeg niko nije pitao da li želi da preživi ono što ga je zadesilo.

Direktor Matične biblioteke Nataša Kulašinac rekla je da je Grabovac jedan od mlađih autora iz Republike Srpske, te da joj je posebno drago što će publika u Istočnom Sarajevu imati priliku da prisustvuje tek drugoj promociji njegovog najnovijeg romana.

Kulašinčeva je podsjetila i da je Grabovčev prošli roman ušao u uži izbor za Ninovu književnu nagradu, što ga čini jednim impresivnim autorom.

Sajam knjige organizuje Matična biblioteka, u okviru kulturno-zabavne manifestacije pod nazivom "Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu", a traje do petka, 18. avgusta.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama
Promovisana knjiga „...i druge priče“ Saše Kneževića u Istočnom Sarajevu Promovisana knjiga „...i druge priče“ Saše Kneževića u Istočnom Sarajevu
U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    7h 21m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    6h 45m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    5h 0m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    21h 29m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    6h 39m
    0