Predstavljene ratne priče Nebojše Jevrića u Palama

14.02.2024. 20:55
0
IZVOR: srna.rs

Najpoznatiji ratni reporter Nebojša Jevrić predstavio se večeras na Palama u okviru manifestacije "Sretenjske svečanosti", gdje je publici pričao o raznim ratištima na kojima je bio na području bivše Jugoslavije, a na kojima je ostavio svojih 10 godina života, te sada kroz svoja djela svjedoči o stradanjima srpskog naroda.

Jevrić je naveo da je obilazio ratne linije od Slavonije do Dubrovnika, od Gospića do Peći, Krajine, Hercegovine do Sarajeva, gdje je ostao četiri godine.

On je novinarima izjavio da je period od svoje 30. do 40. godine proveo u ratu, te da je u Sarajevo stigao kada je ubijen Nikola Gardović 1992, a otišao iz Srpskog Sarajeva kada su se posljednji Srbi izvlačili sa Grbavice.

- Poslije sam otišao na Kosovo i tamo bio sve vrijeme dok se naša vojska nije povukla. Nakon toga sam još dva mjeseca ostao u Prištini kod sestre pjesnikinje Darinke Jevrić koja nije htjela da ode iz tog grada - prisjetio se Jevrić i izrazio nadu da više neće biti potrebe da izvještava o ratu.

Istoričar Lazar Škobo rekao je da je večeras bila čast ugostiti Jevrića - čovjeka koji je došao u Sarajevu kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović 1992. godine, a otišao iz tog grada kada su posljednji Srbi napustili Grbavicu.

Škobo je naveo da je Jevrić zajedno sa sarajevskim Srbima pratio njihovu čitavu sudbinu, sve nevolje, uspjehe, herojstva i saosjećao se sa tim.

- Svoja osjećanja pretakao je na papir, što je sa istorijske i književne tačke gledišta važno - napomenuo je Škobo.

Nebojša Jevrić rođen je 1959. godine u Bijelom Polju, a školovao se u rodnom gradu i Beogradu. Radio je kao novinar u "Dugi", najtiražnijem magazinu u Jugoslaviji.

Napisao je knjige "Adamova glava", "Crni kofer", "Tihi rat", "Ratna trilogija", "Luda kuća", "Aveljov ožiljak", "Osmi patuljak".

Komentari 0
Povezane vijesti
Evropski seniorski džudo kup danas i sutra u Palama Evropski seniorski džudo kup danas i sutra u Palama
U Palama uhapšeno lice u okviru međunarodne akcije U Palama uhapšeno lice u okviru međunarodne akcije
Obilježen Dan i krsna slava Filozofskog fakulteta Obilježen Dan i krsna slava Filozofskog fakulteta
Najčitanije
 • Majevičko ratište 1992-1995. godine
  1h 33m
  0
 • Majka izbola kćerku kad su došli socijalni radnici
  21h 35m
  0
 • Na Nišićima obilježeno 150 godina postojanja hrama Svetih apostola Petra i Pavla (FOTO)
  15h 50m
  4
 • Obilježene 82 godine od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije
  21h 5m
  4
 • Dječak (10) pogođen iz vazdušne puške u parku
  14h 47m
  0