Predstavnici "Ilidžanskog borca" položili vijence(FOTO)

09.01.2021. 13:18
1
IZVOR: KATERA

Predstavnici Opštinske boračke organizacije ''Ilidžanski borac'' i Opštine Istočna Ilidža jutros su položili vijence na spomen kapeli u Vojkovićima, spomen obilježju u Kasindolu i spomen ploči na Dobrinji 4, čime je obilježen današnji praznik 9. Januar, Dan Republike Srpske.

Za razliku od prethodnih godina, a poštujući epidemiološke preporuke, nije bilo masovnog okupljanja.

Slika

Nemanja Močević, predsjednik Odbora porodica poginulih boraca u ''Ilidžanskom borcu'' čestitao je svim građanima Republike Srpske današnji praznik.

- Republiku Srpsku niko ne voli više od nas djece poginulih boraca i želim da našim građanima čestitam 29. rođendan Republike Srpske – rekao je Močević.

On je dodao da nije zadovoljan statusom, koji trenutno imaju porodice poginulih boraca, a posebno njihova djeca.- Porodice poginulih boraca nisu ispoštovane ni nakon 25 godina od kraja rata. Snalaze se kako znaju i umiju. Sramota je da je još uvijek nezaposelno preko hiljadu djece poginulih boraca. Invalidnine koje se isplaćuju porodicama nisu dovoljne i to su najveći problemi sa kojima se susreću porodice koje su za Republiku Srpsku dale najveću žrtvu – kaže Močević.

Slika

Goran Šehovac, predsjednik Skupštine ''Ilidžanskog borca'' složio se s Močevićem da prava boračke populacije, koja je stvarala Republiku Srpsku, nisu riješena na adekvatan način, te je naglasio da danas želi da stavi akcenat na prazničnu priču.

- Danas je dan da slavimo. Mnogi od nas su u ratu dali ono najvrijednije, očeve, sinove, braću... Mi koji smo preživjeli slavićemo današnji praznik, jer volimo Republiku Srpsku i ne daj Bože da bude ugrožena na bilo koji način, bićemo opet spremni da je branimo – reko je Šehovac.

Slika

Nakon polaganja vijenaca na spomen obilježjima u Istočnoj Ilidži, delegacija ''Ilidžanskog borca'' i Opštine Istočna Ilidža položila je vijence i na Vojničkom groblju ''Mali Zejtinlik'' na Sokocu, gdje je sahranjeno preko hiljadu poginulih boraca.

- To je najveće vojničko groblje s ove strane Drine, gdje je većina boraca dva puta sahranjena. Podsjetiću da se poslije Dejtona desilo da smo svoje poginule borce ekshumirali sa Ilidže, iz Vogošće, Ilijaša, Hadžića... i ponovo sahranjivali u Sokocu. Obaveza nas preživjelih je da se poklonimo njihovim žrtvama – kaže Šehovac.     

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Rs 09.01.2021. 13:23
    Neka u miru svi pocivaju. Slava Im!
Povezane vijesti
Obilježavanje Dana odbrane Ilidže 11. maja Obilježavanje Dana odbrane Ilidže 11. maja
Sutra Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra u Vojkovićima Sutra Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra u Vojkovićima
U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO) U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    16h 37m
    10
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    23h 18m
    13
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    3h 41m
    2
  • Djevojčica pala sa 13. sprata i preživjela
    15h 25m
    0
  • Na aerodromu otkrivena vreća sa zmijama u pantalonama putnika
    13h 52m
    0