Представници "Илиџанског борца" положили вијенце(ФОТО)

09.01.2021. 13:18
1
ИЗВОР: КАТЕРА

Представници Општинске борачке организације ''Илиџански борац'' и Општине Источна Илиџа јутрос су положили вијенце на спомен капели у Војковићима, спомен обиљежју у Касиндолу и спомен плочи на Добрињи 4, чиме је обиљежен данашњи празник 9. Јануар, Дан Републике Српске.

За разлику од претходних година, а поштујући епидемиолошке препоруке, није било масовног окупљања.

Слика

Немања Мочевић, предсједник Одбора породица погинулих бораца у ''Илиџанском борцу'' честитао је свим грађанима Републике Српске данашњи празник.

- Републику Српску нико не воли више од нас дјеце погинулих бораца и желим да нашим грађанима честитам 29. рођендан Републике Српске – рекао је Мочевић.

Он је додао да није задовољан статусом, који тренутно имају породице погинулих бораца, а посебно њихова дјеца.- Породице погинулих бораца нису испоштоване ни након 25 година од краја рата. Сналазе се како знају и умију. Срамота је да је још увијек незапоселно преко хиљаду дјеце погинулих бораца. Инвалиднине које се исплаћују породицама нису довољне и то су највећи проблеми са којима се сусрећу породице које су за Републику Српску дале највећу жртву – каже Мочевић.

Слика

Горан Шеховац, предсједник Скупштине ''Илиџанског борца'' сложио се с Мочевићем да права борачке популације, која је стварала Републику Српску, нису ријешена на адекватан начин, те је нагласио да данас жели да стави акценат на празничну причу.

- Данас је дан да славимо. Многи од нас су у рату дали оно највриједније, очеве, синове, браћу... Ми који смо преживјели славићемо данашњи празник, јер волимо Републику Српску и не дај Боже да буде угрожена на било који начин, бићемо опет спремни да је бранимо – реко је Шеховац.

Слика

Након полагања вијенаца на спомен обиљежјима у Источној Илиџи, делегација ''Илиџанског борца'' и Општине Источна Илиџа положила је вијенце и на Војничком гробљу ''Мали Зејтинлик'' на Сокоцу, гдје је сахрањено преко хиљаду погинулих бораца.

- То је највеће војничко гробље с ове стране Дрине, гдје је већина бораца два пута сахрањена. Подсјетићу да се послије Дејтона десило да смо своје погинуле борце ексхумирали са Илиџе, из Вогошће, Илијаша, Хаџића... и поново сахрањивали у Сокоцу. Обавеза нас преживјелих је да се поклонимо њиховим жртвама – каже Шеховац.     

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Rs 09.01.2021. 13:23
    Neka u miru svi pocivaju. Slava Im!
Повезане вијести
Сутра одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Сутра одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
Млади уређивали терен за одбојку на пијеску и некрополу стећака Млади уређивали терен за одбојку на пијеску и некрополу стећака
Застава 125. моторизоване бригаде са Кошара красиће спомен-капелу на Вељинама Застава 125. моторизоване бригаде са Кошара красиће спомен-капелу на Вељинама
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    10h 26m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    1h 34m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    22h 47m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    4h 17m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    21h 35m
    0