Predstavnici opštine Istočna Ilidža odali počast palim borcima na Malom Zejtinliku (FOTO)

16.03.2021. 16:50
0
IZVOR: Katera

Povodom obilježavanja dvadesetpetogodišnjice egzodusa sarajevskih Srba, danas je na vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu održan pomen palim srpskim junacima i polaganje vijenaca i cvijeća na spomen-krst.

Pomenu su, uz članove porodica palih junaka, prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske, ministri u Vladi Srpske, predstavnici Narodne skupštine R epublike Srpske, predstavnici Skupštine grada i opština u sastavu grada te predstavnici boračkih organizacija i udruženja, saopšteno je na "Fejsbuk" stanici Opštine Istočna Ilidža.

U ime Opštine Istočna Ilidža pomenu je prisustvovao Darko Berjan, šef kabineta načelnika opštine.

Slika

Prije 25 godina sarajevski Srbi su napustili svoja vjekovna ognjišta i u kolonama, spontano i neorganizovano, krenuli u neizvjesnost jer nisu željeli da implementaciju Dejtonskog sporazuma dočekaju u bošnjačkom entitetu.

Oko 120.000 Srba, od kojih veliki broj boraca koji su u ratu branili i odbranili svoju teritoriju, nakon godina ratovanja, stradanja, požrtvovanosti, krenulo je u budućnost koja je imala samo jednu konstantu i jednu svijetlu tačku - Republiku Srpsku.

 U tom strašnom egzodusu Srbi nisu ni svoje mrtve željeli ostaviti na muslimanskoj strani. Istorija nije zabilježila potresnije slike od onih u kojima očevi, majke, supruge...,kao nešto najsvetije, u nova prebivališta nose kovčeg sa svojim palim vitezovima, onim kojih je 1000 sahranjeno na Malom Zejtinliku, mjestu njihovog konačnog mira i spokoja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    16h 54m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    15h 38m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    10h 23m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    7h 22m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    7h 28m
    0