Premijera opere „Petrovdan“ planirana u septembru ove godine

23.05.2023. 11:04
0
IZVOR: katera.news

Opera „Petrovdan“, koja predstavlja početak profesionalnog pozorišnog stvaralaštva u Istočnom Sarajevu, planirana je u septembru ove godine.

U operi je planirano učešće studenata i profesora Muzičke akademije Istočno Sarajevo, Hora „Sloga“, Etno-grupe „Petrovdan“ i članova kulturno-umjetničkih društava „Slavija" i „Bratstvo“ Vojkovići, na čelu sa rediteljem Vitomirom Mitrićem, kompozitorom Mladenom Jankovićem, saradnikom Peđom Hartom iz Istočnog Sarajeva i piscem libreta Vidom Davidović, dramaturgom iz Banjaluke, uz koreografiju i kostime Branka Pjevića iz Istočnog Sarajeva.

Ovaj pozorišni projekat je od posebnog značaja, jer su ciljevi usaglašeni sa ciljevima strategije razvoja kulture Republike Srpske, a kako je dodao Vitomir Mitrić reditelj i direktor „Forum teatra“, ova opera je i od nacionalnog značaja.

- Ova nacionalna opera priča priču o nesrećnoj ljubavi, o životu Srba u BiH 1913. godine i vrlo je značajna za srpski narod i uopšte za život Srba na ovim prostorima. Mislimo da ćemo ovom operom postići nešto što ovaj prostor i Republika Srpska do sada nisu imali – naveo je on.

Mitrić je operu „Petrovdan“ opisao krunom rada „Forum teatra“, ali i svih institucija koje su stasale u Istočnom Sarajevu, te dodao da je projekat, još prije tri godine, podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

- Dobili smo određena sredstva, kojim smo odradili određene programe i kastinge. Međutim, od nekih spoljnih saradnika smo odustali, jer želimo tu operu da uradimo sopstvenim snagama. Moram naglasiti da su se pomoćnica ministra Tanja Đaković i viši saradnik u ovom ministarstvu Dobrinka Maksimović izuzetno založile da opera ugleda svjetlost dana – rekao je on, te dodao da izvođenje ove opere u pozorištu u Istočnom Sarajevu predstavlja krajnju krunu decentralizacije kulture u Republici Srpskoj.

Slika

Foto: katera.news

Mitrić navodi da je neophodno obezbijediti i dodatna sredstva za završetak opere, te da pomoć očekuju od grada Istočnog Sarajeva, kao i opština u njegovom sastavu.

U projektu, prema njegovim riječima, učestvuje 60 aktera.

- To je složen proces, mi smo spremni da uložimo sve svoje kapacitete. Nadam se da ćemo imati podršku lokalne vlasti i svih ostalih struktura – rekao je Mitrić.

Kako objašnjava, rad na operi uslovljen je i dinamikom završetka pozorišta u Istočnom Sarajevu, ali možda premijera bude i dosta ranije.

- Mi premijeru planiramo početkom ili tokom septembra, to je planirano vrijeme kada ćemo operu završiti. Spremni smo da pomognemo otvaranje pozorišta, koje je bitno za nas stvaraoce, ali i za novu strukturu ljudi koji će raditi u tom pozorištu – rekao je on.

U projektu, kako naglašava Mladen Janković, direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, učestvuju „jake, domaće snage“.

- Osim Hora „Sloga“, Etno-grupe „Petrovdan“ i kulturno-umjetničkih društava „Slavija“ i „Bratstvo“ Vojkovići, tu je i jedan nestandardni instrumentalni ansambl koji će biti zadužen da svojom muzikom prati osjećanja koja su naglašena u tekstu opere Vide Davidović – rekao je on.

Janković je i kompozitor opere, a, kako kaže, vrijedno će raditi na realizaciji ovog  „velikog zalogaja i izazova za sve“.

Stefan Mojsilović, dirigent SPD „Sloga“ naveo je da će jedan segment ove opere biti upravo na njihovom društvu, te da su ponosni što će biti dio ovog projekta.

- Iako je velika odgovornost i veliki posao pred nama, spremni smo. Imamo dovoljno iskustva, znanja i kvaliteta da sve pripremimo onako kako treba da bude – rekao je on.

Kako dodaje, sabor koji se dešava u libretu opere pokazatelj je srpskog naroda i njegovog opastanka na ovim prostorima.

- Naša kolijevka je upravo ovdje u cijelom sarajevskom polju i ne smijemo da se odreknemo tih mjesta. Naša „Sloga“ je učestvovala davne 1896. godine na gradnji srpske škole, zatim srpske crkve posvećene Svetom Savi, a sabor za Petrovdan i dan danas postoji, te smo nastavak te tradicije prenijeli i na scenu – rekao je Mojsilović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura
Košarkaši „Slavije“ u subotu dočekuju „Spartak“ iz Prijedora Košarkaši „Slavije“ u subotu dočekuju „Spartak“ iz Prijedora
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    23h 32m
    1
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    9h 25m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    12h 49m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    8h 18m
    0
  • Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO)
    11h 10m
    0