Preminula djevojčica Helena Gavran - Počivaj u miru, crvenokosa djevojčice!

01.10.2024. 18:54
0
IZVOR: nova.rs

Malena Helena Gavran (8) preminula je nakon duge i teške borbe sa opakim tumorom.

Administratorka Fejsbuk stranice „Humanitarna knjižara“ saopštila je da je mala Helena preminula.

„Iskreno saučešće“, napisala je ona uz Heleninu crno-bijelu fotografiju.

Komentari su se samo nizali, a prijatelji, poznanici, ali i oni koji su za nju čuli samo putem društvenih mreža opraštaju se od djevojčice.

 

„Zbogom crvenokosa devojčice, tako smo te zvali“, piše u jednom komentaru.

Počela svakodnevno da povraća, postala ljuta i odbijala da jede

Helena je rođena 17. novembra 2015. godine u Beogradu. Najstarija je od tri sestre. Bila je uvijek veselo, nasmijano i radoznalo dijete, piše Blic.rs.

Sve se promijenilo jednog momenta kada Helena počinje svakodnevno da povraća, postaje pospana, razdražljiva, ljuta, odbija da jede. Roditelji su prvo mislili da je u pitanju ljubomora prema tek rođenoj trećoj sestri.

Njene mučnine i patnja traju mjesec dana, a nakon toga 17. avgusta 2019. godine nakon odlaska kod ljekara, dijagnostikovan joj je hidrocefalus. Tog dana ostaje u bolnici na Kliničkom centru na odjeljenju neurohirurgije gdje je porodici saopšteno da Helena pored hidrocefalusa ima tumor na malom mozgu.

Već sutradan je prvi put operisana, a nakon toga je uslijedila još jedna operacija. Ona iz obje izlazi kao pravi mali heroj, sa osmijehom na licu.

Jednom pobijedila tumor, ali se vratio

 

U javnosti je bila poznata kao „Zlatokosa“ zbog svoje prelijepe riđe kosice, a mala heroina jednom je uspjela da pobijedi opaku bolest. Nažalost, vratila se.

- Bolest se vratila pre dvadesetak dana. To smo saznali na poslednjoj kontroli, iako Helenino zdravstveno stanje to nije pokazivalo. Ona je vesela i živahna i izgleda zdravo, ali eto rezultati pokazuju drugačije - rekla je tada Katarina Gavran, Helenina majka.

Nakon detaljne analize konzilijuma ruskih stručnjaka, porodica je dobila odgovor da Helena nije primila jedan lijek koji bi bio značajan za njenu bolest i predloženo je da sa tim otpočne prva terapija.

Majka napominje da kada je otkrivena bolest bila je samo tačkica, međutim za samo mjesec dana bolest je znatno napredovala.

Stanje se naglo pogoršalo

Stanje Zlatokose pogoršalo se prošle godine. Pojavile su se metastaze, a po savjetu stručnjaka i uz pomoć humanih ljudi, Helena je liječenje nastavila na klinici u Moskvi.

- Dragi naši, svi koji ste uz nas od samog početka… Danas smo prvi put od saznanja bolesti Helenu odvezli hitno u bolnicu. Probudila se kao i obično, popila novu terapiju i kao svaki dan odspavala je podnevni san. Probudila se uplakana sa bolom u glavi. Posle par minuta primetili smo da ne može da hoda samostalno, leva ruka joj je bila skoro pa nepokretna i nije mogla da govori. Jedino što je govorila bilo je “mama”. Ne znam da li je teže u trenutku ili sada posle par sati, ali kunem vam se da je bol toliko jak da imate osećaj da vam neko nožem seče pluća  - napisao je njen otac Radovan prošle godine.

 

Uprkos lavovskoj borbi malene Helene i njenih roditelja, njeno srce nije izdržalo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Bojan Gunjak i Dragoslav Pantić kreću na humanitarni pohod za Magdalenu i Helenu Bojan Gunjak i Dragoslav Pantić kreću na humanitarni pohod za Magdalenu i Helenu
Još danas aktivni humanitarni brojevi za Helenu i Miloša – 1413 i 1414! Još danas aktivni humanitarni brojevi za Helenu i Miloša – 1413 i 1414!
Još sutra aktivni humanitarni brojevi za Helenu i Miloša – 1413 i 1414! Još sutra aktivni humanitarni brojevi za Helenu i Miloša – 1413 i 1414!
Najčitanije
  • Prije 32 godine formirana legendarna Srpska garda Ilidža (FOTO)
    11h 54m
    15
  • Preminula djevojčica Helena Gavran - Počivaj u miru, crvenokosa djevojčice!
    2h 21m
    0
  • Božović: Volja naroda se ne može nikakvim pritiscima spriječiti
    7h 19m
    0
  • Upriličen prijem za 78 brucoša na Elektrotehničkom fakultetu (FOTO)
    12h 3m
    4
  • Pavle Vuisić - vječiti boem koji je mrzio glumu
    11h 31m
    0