Preminuo političar Milutin Mrkonjić

27.11.2021. 21:33
0
IZVOR: RTS

U Beogradu je u 80. godini preminuo Milutin Mrkonjić, nekadašnji ministar za infrastrukturu i saobraćaj, počasni predsjednik SPS-a i poslanik te stranke u Skupštini Srbije.

Milutin Mrkonjić je rođen je 23. maja 1942. godine u Beogradu. Diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu na katedri za puteve, aerodrome i željeznice.

Više od 45 godina je radio na realizaciji najznačajnih projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture u mnogim zemljama svijeta, Jugoslaviji i Srbiji: pruge Beograd-Bar, putnih koridora 10 i 11, mostova "Beška" i "Žeželj".

Prvi je direktor "Saobraćajnog instituta CIP". Poslije NATO bombardovanja SR Jugoslavije rukovodio je Direkcijom za obnovu zemlje.

Bio je član Centralnog komiteta SKJ. Počasni je predsjednik SPS-a, bio je jedan od osnivača te stranke, potpredsjednik i član Predsjedništva.

Od 2000. godine bio je poslanik Vijeća republika u Saveznoj skupštini SRJ, a zatim i državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Od 2006. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i potpredsjednik Skupštine.

Od 2008. do 2012. godine bio je ministar za infrastrukturu u Vladi Republike Srbije, a od jula 2012. do avgusta 2013. ministar saobraćaja.

Od aprila 2014. bio je poslanik u Skupštine Srbije.

Dobitnik je mnogih državnih, društvenih i profesionalnih priznanja - Ordena zasluga za Saveznu Republiku Jugoslaviju prvog stepena, Medalje rada, Ordena rada sa srebrnim vijencem, Ordena rada sa zlatnim vijencem.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ispraćaj tijela Mateja Periša iz crkve Svetog Ante u Beogradu Ispraćaj tijela Mateja Periša iz crkve Svetog Ante u Beogradu
Tijelo pronađeno u Dunavu je Matej Periš Tijelo pronađeno u Dunavu je Matej Periš
Obdukcija tijela danas na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu Obdukcija tijela danas na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu
Najčitanije
 • Nezgoda u Dečanskoj ulici, automobil otkinuo stub ulične rasvjete
  7h 26m
  0
 • Uhapšena lica zbog krađe u Istočnom Novom Sarajevu
  19h 28m
  0
 • Minimalac u Srpskoj 650 KM
  13h 41m
  0
 • Da li se nekadašnji gigant definitivno gasi?
  15h 30m
  0
 • Svjedok: Pričao sam sa djetetom da ne čuje kako mu siluju majku
  15h 7m
  0