Presvlačenje moštiju mitropolita Georgija Nikolajevića u Blažuju (FOTO)

21.10.2022. 15:00
0
IZVOR: katera.news

U Hramu Svetoga Save u Blažuju, 17. oktobra 2022. godine, iz grobnice je izvađen sarkofag sa posmrtnim ostacima mitropolita Georgija.

Odlukom i blagoslovom Visokopreosvećenog mitropolita dabrobosanskog  gospodina Hrizostoma iz grobnice su izvađene mošti blažene uspomene mitropolita dabrobosanskog Georgija Nikolajevića (1807-1896), te njihovo pranje i presvlačenje u novo arhijerejsko odjejanje.

Prema protokolu, obavljen je i drugi dio protokola, tj. pranje i presvlačenje časnih moštiju velikog mitropolita Georgija Nikolajevića i njihovo postavljanje ispred ikonostasa Hrama Svetog Save u Blažuju.

Prije samog početka pranja i preslačenja časnih moštiju obavljena je molitva, te mali pomen blaženoupokojenom mitropolitu Georgiju.

Pranje i preslačenje časnih moštiju mitropolita Georgija Nikolajevića uz mitropolita gospodina Hrizostoma obavili su i iguman Georgije Stanković, namjesnik manastira Ozerkovića, protojerej-stavrofor Miroslav Vujičić, paroh sokolački, protojereji Marko Glavaš i Nemanja Mandžić, parosi sa Pala, Velimir Divljanović, starješina Crkve Svetih arhangela Gavrila i Mihaila – Stare crkve sa Baščaršije, Miljan Rađenović i Darko Danilović, parosi blažujski.

  • Slika
  • Slika

Foto: mitropolijadabrobosanska.org

Iz Mitropolije dabrobosanske su saopštili da je prilikom vađenje sarkofaga iz 1896. godine iz grobnice, konstatovano da je u donjem dijelu bio potpuno truo, te da je i pored te činjece sarkofag uspješno i cjelovito izvađen i postavljen na pripremljen sto.

Prilikom osnovnog čišćenja i brisanja sarkofaga konstatovano je i da je u donjem dijelu troslojan, a u gornjem dijelu dvoslojan, te da se nakon jednostavnog podizanja gornjih dijelova sakrofaga, koji su uklonjeni i položeni na odgovarajuće mjesto, pojavilo skorom pa cjelovito tijelo blaženopočivšeg mitropolita Georgija.

Kako navode, posmrtni ostaci, skelet mitropolita Georgija se pojavio sa cjelovitim arhijerejskim ornatom, sa naprsnim krstom, koji je on uvijek nosio. Naknadno je na njegovom grudnom košu pronađena i panagija, ali bez lanca.

Prilikom pokušaja skidanja arhijerejskog odjejanja konstatovano je da je ono većinskim dijelom potpuno trulo i nije bilo nade da se osim u segmentima, sačuva.

Dodali su da je glavnina posmrtnih ostataka dobro sačuvana, osim stopala koja su u cjelosti destruisana. Veći dio tkiva sa kožom priljepljen je uz skeletni kostur blaženoupokojenog mitropolita.

Lobanja sa kosom i brada u cjelosti su sačuvani sa dijelovima i djelićima kože koji su se u segmentima sjedinili sa koščanim dijelom lobanje.

Prije samog preslačenja, Visokopreosvećeni mitropolit Hrizostom je časne mošti mitropolita Georgija pomazao svetim mirom i potom se pristupilo njegovom oblačenju u novo arhijerejsko odjejanje.

Nakon pomena mošti su postavljene ispred ikonostasa hrama Svetog Save u Blažuju i tu će ostati do daljnjega.

Visokopreosvećeni gospodin Hrizostom će u nedjelju, 23. oktobra 2022. godine, u Hramu Svetog Save u Blažuju služiti Sabornu arhijerejsku liturgiju u čast i spomen blaženoukojenog mitropolita Georgija Nikolajevića.

Georgije Nikolajević, svetovno Đorđe Nikolajeviće (20. april 1807 - 8. februar 1896), bio je srpski teolog i mitropolit dabrobosanski.

Svoju posljednju arhijerejsku službu odslužio je 21. novembra 1895. godine na Vavedenje u Staroj crkvi u Sarajevu. Poslije toga se razbolio i ubrzo potom preminuo, u četvrtak 8. februara 1896. godine u 10.30 časova u 89. godini.

Dva dana su njegovi posmrtni ostaci bili izloženi u velikoj sali Mitropolije, a u Staru crkvu su preneseni 23. februara i tu je zaupokojenu liturgiju i parastos služio mitropolit tuzlanski Nikolaj Mandić. Tijelo je ostalo u Staroj crkvi do sljedećeg dana kada je preneseno u Sabornu crkvu u Sarajevu, gdje je služeno opelo. Opelo su služili mitropoliti Serafim Perović i  Nikolaj Mandić, par arhimandrita i igumana i preko 70 sveštenika. Poslije opela je privremeno sahranjen na koševskom groblju, a nakon gradnje crkve u Blažuju, preneseni su njegovi posmrtni ostaci. Dok se kovčeg prenosio do groblja za njim je išlo 24 sveštenika, a sem njih u povorci su učestvovali i predstavnici vlasti, djeca iz srpskih škola sa nastavnicima, bogoslovi, jevrejska djeca sa svojim učiteljima, izaslanici iz 40 srpskih crkvenih opština kao i brojni narod.

Crkva u Blažuju je završena 1897. godine, tako da je 21. septembra crkvu osvetio mitropolit dabrobosanski Nikolaj Mandić. Godinu dana poslije osvećenja u crkvu su prenijeti posmrtni ostaci mitropolita Georgija. Svečanost prenosa posmrtnih ostataka započela je u subotu 19. septembra 1898. godine, a sutradan, 20. septembra, u 12 časova spušten je kovčeg u novu grobnicu crkve u Blažuju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    12h 36m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    11h 32m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    11h 36m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    8h 29m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    10h 26m
    0