Пресвлачење моштију митрополита Георгија Николајевића у Блажују (ФОТО)

21.10.2022. 15:00
0
ИЗВОР: katera.news

У Храму Светога Саве у Блажују, 17. октобра 2022. године, из гробнице је извађен саркофаг са посмртним остацима митрополита Георгија.

Одлуком и благословом Високопреосвећеног митрополита дабробосанског  господина Хризостома из гробнице су извађене мошти блажене успомене митрополита дабробосанског Георгија Николајевића (1807-1896), те њихово прање и пресвлачење у ново архијерејско одјејање.

Према протоколу, обављен је и други дио протокола, тј. прање и пресвлачење часних моштију великог митрополита Георгија Николајевића и њихово постављање испред иконостаса Храма Светог Саве у Блажују.

Прије самог почетка прања и преслачења часних моштију обављена је молитва, те мали помен блаженоупокојеном митрополиту Георгију.

Прање и преслачење часних моштију митрополита Георгија Николајевића уз митрополита господина Хризостома обавили су и игуман Георгије Станковић, намјесник манастира Озерковића, протојереј-ставрофор Мирослав Вујичић, парох соколачки, протојереји Марко Главаш и Немања Манџић, пароси са Пала, Велимир Дивљановић, старјешина Цркве Светих архангела Гаврила и Михаила – Старе цркве са Башчаршије, Миљан Рађеновић и Дарко Даниловић, пароси блажујски.

  • Слика
  • Слика

Фото: mitropolijadabrobosanska.org

Из Митрополије дабробосанске су саопштили да је приликом вађење саркофага из 1896. године из гробнице, констатовано да је у доњем дијелу био потпуно труо, те да је и поред те чињеце саркофаг успјешно и цјеловито извађен и постављен на припремљен сто.

Приликом основног чишћења и брисања саркофага констатовано је и да је у доњем дијелу трослојан, а у горњем дијелу двослојан, те да се након једноставног подизања горњих дијелова сакрофага, који су уклоњени и положени на одговарајуће мјесто, појавило скором па цјеловито тијело блаженопочившег митрополита Георгија.

Како наводе, посмртни остаци, скелет митрополита Георгија се појавио са цјеловитим архијерејским орнатом, са напрсним крстом, који је он увијек носио. Накнадно је на његовом грудном кошу пронађена и панагија, али без ланца.

Приликом покушаја скидања архијерејског одјејања констатовано је да је оно већинским дијелом потпуно труло и није било наде да се осим у сегментима, сачува.

Додали су да је главнина посмртних остатака добро сачувана, осим стопала која су у цјелости деструисана. Већи дио ткива са кожом приљепљен је уз скелетни костур блаженоупокојеног митрополита.

Лобања са косом и брада у цјелости су сачувани са дијеловима и дјелићима коже који су се у сегментима сјединили са кошчаним дијелом лобање.

Прије самог преслачења, Високопреосвећени митрополит Хризостом је часне мошти митрополита Георгија помазао светим миром и потом се приступило његовом облачењу у ново архијерејско одјејање.

Након помена мошти су постављене испред иконостаса храма Светог Саве у Блажују и ту ће остати до даљњега.

Високопреосвећени господин Хризостом ће у недјељу, 23. октобра 2022. године, у Храму Светог Саве у Блажују служити Саборну архијерејску литургију у част и спомен блаженоукојеног митрополита Георгија Николајевића.

Георгије Николајевић, световно Ђорђе Николајевиће (20. април 1807 - 8. фебруар 1896), био је српски теолог и митрополит дабробосански.

Своју посљедњу архијерејску службу одслужио је 21. новембра 1895. године на Ваведење у Старој цркви у Сарајеву. Послије тога се разболио и убрзо потом преминуо, у четвртак 8. фебруара 1896. године у 10.30 часова у 89. години.

Два дана су његови посмртни остаци били изложени у великој сали Митрополије, а у Стару цркву су пренесени 23. фебруара и ту је заупокојену литургију и парастос служио митрополит тузлански Николај Мандић. Тијело је остало у Старој цркви до сљедећег дана када је пренесено у Саборну цркву у Сарајеву, гдје је служено опело. Опело су служили митрополити Серафим Перовић и  Николај Мандић, пар архимандрита и игумана и преко 70 свештеника. Послије опела је привремено сахрањен на кошевском гробљу, а након градње цркве у Блажују, пренесени су његови посмртни остаци. Док се ковчег преносио до гробља за њим је ишло 24 свештеника, а сем њих у поворци су учествовали и представници власти, дјеца из српских школа са наставницима, богослови, јеврејска дјеца са својим учитељима, изасланици из 40 српских црквених општина као и бројни народ.

Црква у Блажују је завршена 1897. године, тако да је 21. септембра цркву осветио митрополит дабробосански Николај Мандић. Годину дана послије освећења у цркву су пренијети посмртни остаци митрополита Георгија. Свечаност преноса посмртних остатака започела је у суботу 19. септембра 1898. године, а сутрадан, 20. септембра, у 12 часова спуштен је ковчег у нову гробницу цркве у Блажују.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања
Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи
Митрополит Хризостом одликован Орденом заштитника српске земље Митрополит Хризостом одликован Орденом заштитника српске земље
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    7h 18m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    19h 18m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    20h 52m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    4h 47m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    4h 5m
    0