Prevoznici: Stanje neodrživo, a ministar Mitrović nas ignoriše

28.10.2021. 20:32
0
IZVOR: capital.ba

Stanje u oblasti međunarodnog drumskog prevoza putnika je neodrživo i neophodna je pomoć države i entitetskih vlada kako prevoznici ne bi bili primorani povećavati cijenu usluga, čime se putnik izlaže dodatnim troškovima, a što bi u konačnici moglo dovesti do potpune obustave prevoza.

Saopšteno je to iz Spoljnotrgovinske komore BiH nakon vanredne sjednice Udruženja prevoznika u međunarodnom i međuentiteskom drumskom prevozu putnika, sa koje je poručeno kako je dramatičan rast cijena goriva i repromaterijala, uz pristune probleme dovelo prevoznike u bezizlaznu poziciju.

- Prevoznici ionako teško podnose nepotrebne troškove koje imaju zbog nerješavanja niza zahtjeva i inicijativa, upućenih nadležnim organima za osiguranje barem približnih uslova koje imaju prevoznici u drugim državama. Takođe, nije bilo nikakve finansijske pomoći prevoznicima sa državnog nivoa, a što je praćeno i neodazivanjem ministra komunikacija i transporta BiH na dva poziva Odbora Udruženja za održavanjem sastanaka sa ciljem rješavanja problematike u ovoj oblasti. Nespremnost i nehtijenje nadležnih da uspostave zahtijevani sistem digitalnog zelenog Kovid certifikata priznatog u Evropskoj uniji, uz sve ad-hok mjere koje prevoznici moraju poštivati u različitim državama, prilikom obavljanja međunarodnog cestovnog prevozaputnika je, pored svega navedenog, dodatna prijetnja normalnom obavljanju ove djelatnosti, njenoj održivosti, pa i samoj visini troškova prijevoza - saopšteno je iz STK BiH.

Autor: D.T.

Komentari 0
Povezane vijesti
Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto
Koliko je danas teško steći normalne uslove za život Koliko je danas teško steći normalne uslove za život
Snijeg ponovo zabijelio BiH Snijeg ponovo zabijelio BiH
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    7h 48m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    7h 30m
    0
  • Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH
    22h 5m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    8h 24m
    1
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    5h 19m
    0