Priča o Danku Bojatu, najstarijem rabadžiji u boričkom kraju (VIDEO)

21.12.2020. 09:54
0
IZVOR: ATV/Katera

U srcu planine Devetak postoji mjesto, gdje je medvjed domaća životinja, a balvani izvlače volujskom zapregom. U tom mjestu, kao u davna vremena, kada su šume bile pune vukova, a pojate pune volova, boravi Danko Bojata, najstariji rabadžija u boričkom kraju.

Uz zvuke gusala i plamen svijeće petrolejke, rastao je sa dobrim vjernim slugama. Provodio je više vremena sa Galonjom, Milonjom, Šaronjom, nego sa ljudima. Kao i svi gorštaci postao je punoljetan sa 15, a volovi sa pet godina.

- Dok sam još u školu išao bavio sam se tim poslom. Takvo je podnevlje i to sam zavolio. Poslije sam se zaposlio u šumarstvu dok je bila komora. Jedno vrijeme sam radio kao kovač potkivač u toj komori. Te komore su ukinute i poslije sam privatno počeo da se bavim ovim poslom – ističe Danko.

Križanjem simentalca i domaće buše rađaju se volovi veći od snjegova, jači od vjetrova. Iako su odavno iz šume, traktori otjerali volove, Danko i dalje vjeruje use i u svoje vjerne druge.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić
Ruska delegacija donijela na Novi Zejtinlik česticu "Plamena sjećanja" iz Moskve Ruska delegacija donijela na Novi Zejtinlik česticu "Plamena sjećanja" iz Moskve
Srednjoškolski centar „Vasilije Ostroški“ u ponedjeljak obilježava Dan škole Srednjoškolski centar „Vasilije Ostroški“ u ponedjeljak obilježava Dan škole
Najčitanije
  • Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO)
    11h 5m
    3
  • Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić
    11h 37m
    0
  • Policajac uboden nožem!
    6h 48m
    0
  • Đoković sa kacigom izašao među navijače (VIDEO)
    11h 46m
    0
  • Održan vaskršnji koncert i promovisana knjiga o crkvi u Pofalićima (FOTO)
    14h 53m
    0