Priča o seoskoj školi i rastanku dva jedina đaka (FOTO)

10.06.2022. 12:19
0
IZVOR: radiofoca.com

Ljetnom raspustu raduju se sva djeca, ali u seoskoj školi u Mješajama kod Foče, koja broji dva đaka, ove godine radost raspusta je pomiješana sa tugom zbog odlaska jednog od učenika u više razrede u područnu školu u Brodu na Drini.

Mihajlo Ćosović, učenik petog razreda područnog odjeljenja fočanske Osnovne škole “Veselin Masleša”, rastaje sa sa učiteljicom Vanjom Stanković i svojim najboljim drugom Markom Filipovićem, učenikom četvrtog razreda, koji će od naredne školske godine biti jedini đak ove škole.

- Dosta mi je žao, ali moram otići - tužno kaže Mihajlo i obećava da će i kada bude išao u školu na Brodu svraćati kod Marka i učiteljice Vanje.

Mihajlov omiljeni predmet je srpski jezik, a Markov matematika. Obojica imaju iste dječačke snove- kada porastu da postanu fudbaleri.

Njihova škola, okružena zelenilom u carstvu prirode, nema betonirano igralište, ali zato imaju travnati teren na livadi gdje svakodnevno igraju fudbal jedan protiv drugog, pod budnim okom učiteljica Vanje.

U publici su, osim učiteljice, i njihovi ljubimci pas Srećko i mačka Maca sa kojima vole da se igraju tokom školskog odmora.

Njih dvojica su najmlađa djeca u svojim porodicama. Mihajlov brat je završio srednju školu, a sestra je treći srednje, dok je Markov brat deveti razred, a sestra sedmi.

Marko živi blizu škole, a Mihajlo je malo dalje, na pola sata pješačenja. On dolazi biciklom i kaže da mu je potrebno desetak minuta vožnje.

Škola je pristupačna, nalazi se na uzvišenju iznad magistralnog puta Foča-Tjentište i od grada je udaljena desetak minuta vožnje automobilom.

Slika

Foto: radiofoca.com

Njih dvojica su zajedno u kombinovanom odjeljenju. Pričaju da se odlično slažu, da nikad ne pomiješaju gradivo i da ne bude zabune oko zadaće.

- Marko i ja se odlično slažemo, nema zabune. Učiteljica je draga osoba, zna dobro da nas uči - navodi Mihajlo.

I on kaže da bi volio da je viđe đaka.

- Ima mlađe djece, ali neće ovdje da idu u školu, svi su na Brodu. Valjda više vole da budu u gradu, ali meni je na selu u prirodi dosta ljepše - rekao je Mihajlo.

Učiteljica Vanja Stanković priča da je lijepo raditi u školi na selu i da uživa u svom poslu. U izdvojenom odjeljenju u Mješajama ona je od 2013. godine, a navodi da je do prije 15 godine školu pohađalo dvadesetoro djece.

Taj broj se postepeno smanjivao da bi ove godine spao na dva đaka, a od naredne školske godine Marko će ostati sam.

- Prednost područnih škola je što se više pažnje može posvetiti učeniku, može se bolje pratiti njegov razvoj i napredovanje. Mana je što nemaju više drugara da se druže - kaže Stankovićeva.

Kada je nastava u pitanju, ističe Stankovićeva, đaci u kombinaovanom odjeljenju nisu uskraćeni ni za šta i ne zaostaju ni po čemu u znanju za vršnjacima iz gradskih sredina.

- Đaci koji su otišli iz petog u šesti razred u školu na Brodu nastavili su dobro da uče, svi su dobri đaci - navodi Stankovićeva.

Slika

Foto: radiofoca.com

Dodaje da se slaže sa konstatacijom da su djeca sa sela bistrija i oštroumnija.

- Prirodno okruženje je predivno i za djecu i za učitelje, samo što je šteta što nema više đaka. Izlazimo često u prirodu, a samim tim što djeca žive u ovakvom okruženju je prednost, mogu golim okom da vide ono što uče - kaže učiteljica.

Ona dodaje da, nažalost, đaka za upis nema već dvije godine.

- A nema naznaka ni da bi ih moglo biti u budućem vremenu. Svako selo je na izmaku, to je izrazit problem u svim sredinama, ljudi idu, sele se, ne znam šta bih rekla, to je baš veliki problem, ne samo kod nas već svuda u regionu - navodi Stankovićeva.

Kada Marko iduće godine završi peti razred, škola u Mješajama ostaće bez đaka.

- Biće mi žao, vjerujte, ovdje sam se navikla, lijepo mi je. Šteta što nema viđe đaka, ovdje je divno - rekla je učiteljica.

Uz školu u Mješajama, na području opštine Foča radi samo još jedna petogodišnja seoska škola-  područno odjeljenje Osnovne škole “Sveti Sava” u Dragočavi.

Ove godine upisana su dva prvačića u Popovom Mostu, gdje bi nakon jednogodišnje pauze ponovo trebalo da bude otvoreno područno odjeljenje Osnovne škole “Veselin Masleša”.

 
Komentari 0
Povezane vijesti
Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
Mali maturanti zapalili krov škole u Podgorici Mali maturanti zapalili krov škole u Podgorici
Sabor horova na platou Svetosavskog hrama Sabor horova na platou Svetosavskog hrama
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    19h 15m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    17h 17m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    16h 10m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    16h 15m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    15h 18m
    1