Prije 107 godina u prvi konclogor u Evropi internirani Srbi

27.12.2022. 09:41
0
IZVOR: srna.rs

U Doboju će danas biti obilježeno 107 godina od dolaska prvog transporta Srba u zloglasni austrougarski logor, prvi koncentracioni logor u modernoj Evropi 20. vijeka, u kome je od 1915. do 1917. godine ubijeno 12.000 ljudi.

U 10.30 časova na Spomen-kosturnici /kod Spomen-hrama Svetih apostola Petra i Pavla/ biće služen pomen za ubijene srpske logoraše, a u 10.40 časova polaganje vijenca i cvijeća, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U 11.10 časova na spomenik žrtvama dobojskog kazamata, prvog koncentracioni logor na tlu Evrope, kod željezničke stanice, predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća, te obraćanje zvaničnika.

Pomen organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Kroz logor je prošao 45.791 Srbin, pretežno deportovan sa područja zapadne Srbije, kao i Sarajeva, Sokoca, Rogatice, Goražda, Bileće i Trebinja.

Među logorašima su bila 16.673 muškarca i 16.996 žena i djece iz BiH, te 12.122 srpska vojnika i jedan broj starijih ljudi, žena i djece iz Srbije i Crne Gore, od kojih je oko 12.000 stradalo.

Sveštenstvo Crkvene opštine Doboj uputilo je zahtjev Njegovom preosveštenstvu episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju da umoli Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da žrtve dobojskog logora proglasi za mučenike.

Arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić kaže da je stradanje Srba u dobojskom logoru i danas otvorena knjiga koja se dopisuje, jer se u proteklih stotinu godina svjesno nastojalo da nestane sjećanje na njegovo postojanje i obim srpskog stradanja u ovom stratištu.

Prvi podaci o dobojskom logoru predočeni su u "Spomenici posvećenoj mučenicima i žrtvama dobojske internacije iz svjetskog rata 1915/16. godine", koja je urađena prilikom osveštanja spomenika Svetih apostola Petra i Pavla 1938. godine, a čija izdanja su gotovo sva uništena.

U knjizi "Dobojski logor" se navodi da je austrougarski logor bio na prostoru sadašnje Željezničke stanice u Doboju, a zarobljeni Srbi bili su smješteni u drvenim barakama u kojima su prethodno konji austrougarske vojske uginuli od zarazne bolesti sakagije.

Kontinuitetu zaborava doprinijelo je i to što je na lokalitetu dobojskog logora u periodu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije sagrađena željeznička stanica u Doboju i tako onemogućeno prikupljanje materijalne građe.

U pomen žrtvama dobojskog logora Srpska pravoslavna crkva objavila je u septembru 1938. godine "Spomenicu" i u porti dobojskog Sabornog hrama Svetih apostola Petra i Pavla osveštala izgrađenu spomen-kosturnicu u kojoj se nalaze ekshumirani posmrtni ostaci oko 12.000 žrtava austrougarskog logora.

U Doboju je 1. jula 2016. godine otkriven i osveštan spomenik "Dobojski logor 1915-1917", posvećen logorašima austrougarskog logora.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uvrstio je internaciju Srba u dobojski logor u kalendar značajnih događaja. Svake godine 27. decembar obilježava se kao dan sjećanja na dolazak prvog transporta Srba u logor 1915. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Albanac koji je zadužio Srbe Albanac koji je zadužio Srbe
Sutra Pokrov Presvete Bogorodice Sutra Pokrov Presvete Bogorodice
Nestala trinaestogodišnja Anastasija Kaurinović Nestala trinaestogodišnja Anastasija Kaurinović
Najčitanije
  • Sa tržišta BiH se povlači argeta pašteta čiji je rok 10. septembar 2027. godine
    19h 43m
    0
  • Roditelj gađao flašom direktora škole zato što nije mogao da doveze dijete do same škole!?
    21h 20m
    0
  • Bora Stanković - "Slikar" prolaznosti života i ljudske tragike
    20h 14m
    0
  • Krađa građevinskog materijala u Istočnoj Ilidži
    22h 41m
    0
  • Mrtve ribe plutaju po moru
    17h 22m
    0