Prijedlog izgleda spomenika knezu Pavlu Radenoviću u Palama (VIDEO)

09.09.2024. 18:59
4
IZVOR: katera.news

Udruženje građana „Pavlovac“ javno je predstavilo 3D model prikaz prijedloga idejnog rješenje spomenika knezu Pavlu Radenoviću u Palama, sa predstavom kako bi on mogao da izgleda u stvarnosti.

Iz Udruženj podsjećaju da Pale nose naziv po ovom srednjovjekovnom srpskom knezu, jednoj od najvažnijih istorijskih ličnosti srednjovjekovne Bosne i njegovoj dinastiji, odnosno nazivu teritorije na kojoj je ona vladala, zemlji Pavlovića.

- Teritorija opštine Pale i područje čitavog Istočnog Sarajeva bili su središnji i najvažniji dio ove feudalne oblasti. Takođe, većina ostataka gradova i sakralnih objekata iz ovog perioda nalazi se na području opštine Pale. Stoga Pale kao opština i Istočno Sarajevo kao grad s pravom mogu baštiniti nasljeđe i istorijski kontinuitet svojih današnjih naselja sa srednjovjekovnim gradovima i naseljima na teritoriji feudalne oblasti koja se zvala Zemlja Pavlovića, a koja je bila jedna od najznačajnijih oblasti srednjovjekovne Bosne - pojašnjavaju iz UG „Pavlovac“.

Spomenik je predstavljen sa likom kneza Pavla koji u desnoj ruci drži mač koji simbolizuje moć i vlast koju je imao, a u lijevoj ruci drži Čajničko jevanđelje kao simbol odanosti hrišćanskim idealima u srednjovjekovnoj Bosni.

Autor prijedloga idejnog rješenja je Čedomir Marković.

Iz ovog Udruženja informišu javnost da su još 12. marta ove godine predali Opštini Pale Inicijativu za izgradnju spomenika knezu Pavlu u Palama, ističući da povratnu informaciju nisu dobili.

- Smatra da je inicijativa još u razmatranju - navode u saopštenju.

Video prijedloga idejnog rješenja pogledajte OVDJE.

UG „Pavlovac“ Pale sa svojim stručnim i kulturno-kreativnim timom radi na više projekata u vezi sa podsticanjem arheoloških istraživanja ostataka srednjovjekovnih tvrđava i sakralnih objekata iz perioda vladavine dinastije Pavlović. Takođe, članovi Udruženja rade i na pisanju naučnih radova o ovom istorijskom periodu.

Realizacijom niza projekata Udruženje planira ostvariti veliku misiju, a to je restauracija materijalnog i nematerijalnog kulturno-istorijskog nasljeđa u okvirima kulturno-istorijskog prostora Zemlje Pavlovića, što bi dalo veliki značaj uobličavanju identiteta Pala i Istočnog Sarajeva i veoma doprinijelo pretvaranju istorijskih lokaliteta i spomenika u turističke atrakcije.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Soko 10.09.2024. 08:18
    Tako je Pajo...
  • Generic placeholder image
    istina 10.09.2024. 08:02
    Logicnije je da se radi o Pavlu Pavlovicu!? Radenovic ili Radjenovic?
  • Generic placeholder image
    Krcko 10.09.2024. 00:12
    Kato to baštini se nasljeđe zemlje Pavlovića, otkud onda knez sa prezimenom Radenović, nigdje veze. Poznavaoci istorije neka objasne, ili je po imenu Pavle došlo do prezimena Pavlović, nešto tu ne štima?
  • Generic placeholder image
    Rajo 09.09.2024. 21:39
    Pale krase biste boraca zločinačke komunističke partije. Ne trebaju Palama drugi spomenici.
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 20m
    0
  • Slani mafini
    13h 41m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 36m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 30m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 59m
    3