Приједлог изгледа споменика кнезу Павлу Раденовићу у Палама (ВИДЕО)

09.09.2024. 18:59
4
ИЗВОР: katera.news

Удружење грађана „Павловац“ јавно је представило 3Д модел приказ приједлога идејног рјешење споменика кнезу Павлу Раденовићу у Палама, са представом како би он могао да изгледа у стварности.

Из Удружењ подсјећају да Пале носе назив по овом средњовјековном српском кнезу, једној од најважнијих историјских личности средњовјековне Босне и његовој династији, односно називу територије на којој је она владала, земљи Павловића.

- Територија општине Пале и подручје читавог Источног Сарајева били су средишњи и најважнији дио ове феудалне области. Такође, већина остатака градова и сакралних објеката из овог периода налази се на подручју општине Пале. Стога Пале као општина и Источно Сарајево као град с правом могу баштинити насљеђе и историјски континуитет својих данашњих насеља са средњовјековним градовима и насељима на територији феудалне области која се звала Земља Павловића, а која је била једна од најзначајнијих области средњовјековне Босне - појашњавају из УГ „Павловац“.

Споменик је представљен са ликом кнеза Павла који у десној руци држи мач који симболизује моћ и власт коју је имао, а у лијевој руци држи Чајничко јеванђеље као симбол оданости хришћанским идеалима у средњовјековној Босни.

Аутор приједлога идејног рјешења је Чедомир Марковић.

Из овог Удружења информишу јавност да су још 12. марта ове године предали Општини Пале Иницијативу за изградњу споменика кнезу Павлу у Палама, истичући да повратну информацију нису добили.

- Сматра да је иницијатива још у разматрању - наводе у саопштењу.

Видео приједлога идејног рјешења погледајте ОВДЈЕ.

УГ „Павловац“ Пале са својим стручним и културно-креативним тимом ради на више пројеката у вези са подстицањем археолошких истраживања остатака средњовјековних тврђава и сакралних објеката из периода владавине династије Павловић. Такође, чланови Удружења раде и на писању научних радова о овом историјском периоду.

Реализацијом низа пројеката Удружење планира остварити велику мисију, а то је рестаурација материјалног и нематеријалног културно-историјског насљеђа у оквирима културно-историјског простора Земље Павловића, што би дало велики значај уобличавању идентитета Пала и Источног Сарајева и веома допринијело претварању историјских локалитета и споменика у туристичке атракције.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Soko 10.09.2024. 08:18
    Tako je Pajo...
  • Generic placeholder image
    istina 10.09.2024. 08:02
    Logicnije je da se radi o Pavlu Pavlovicu!? Radenovic ili Radjenovic?
  • Generic placeholder image
    Krcko 10.09.2024. 00:12
    Kato to baštini se nasljeđe zemlje Pavlovića, otkud onda knez sa prezimenom Radenović, nigdje veze. Poznavaoci istorije neka objasne, ili je po imenu Pavle došlo do prezimena Pavlović, nešto tu ne štima?
  • Generic placeholder image
    Рајо 09.09.2024. 21:39
    Пале красе бисте бораца злочиначке комунистичке партије. Не требају Палама други споменици.
Повезане вијести
Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак
Хуманитарно вече за Милана Маџгаља у петак у Палама Хуманитарно вече за Милана Маџгаља у петак у Палама
Пале: Српска демократска странка и Социјалистичка партија подржале Дејана Којића (ВИДЕО) Пале: Српска демократска странка и Социјалистичка партија подржале Дејана Којића (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 43m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 38m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 43m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 32m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 41m
    3