Prikazan dokumentarni film "Sinovi Srpske"

04.03.2022. 20:38
0
IZVOR: SRNA

U Bijeljini je večeras prikazan dokumentarni film "Sinovi Srpske" o ratnom putu Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i svim golgotama kroz koje su tokom odbrambeno-otadžbinskog rata prošli njeni pripadnici, među kojima i mladići od svega 18 ili 20 godina.

Član Predsjedništva Udruženja Prve gardijske motorizovane brigade Miodrag Stanić podsjetio je da je ova brigada organizovana na Bogojavljenje 1993. godine i kroz nju je prošlo više od 7.000 pripadnika, od kojih je poginulo više od 240.

- Brigadu su činile aktivne starješine, dobrovoljci, vojnici po ugovoru, civilna lica, a najveći broj su bili vojnici na odsluženju vojnog roka, regruti, koji su tada imali 18-20 godina - rekao je Stanić novinarima uoči prikazivanja filma u bijeljinskom Centru za kulturu.

Stanić je podsjetio da je ova brigada prošla sva ratišta na području Republike Srpske - od Goražda do Glamoča i Bihaća, a najveći dio rata proveli su na platou Treskavice, Bjelašnice, između Trnova i Kalinovika.

- Za tri godine postojanja Udruženja realizovali smo niz aktivnosti i uspjeli da ime ove brigade vratimo tamo gdje i pripada. Uspjeli smo i da snimimo ovaj film koji se večeras prikazuje u Bijeljini, a ranije ga je pogledala publika u Banjaluci, Kalinoviku, Trnovu - rekao je Stanić i najavio da će ovaj dokumentarac biti objavljen i na "Jutjubu".

Slika

Miodrag Stanić/Foto: SRNA

On je naglasio da je film "Sinovi Srpske" u najvećoj mjeri posvećen gardistima koji su živote dali za Republiku Srpsku.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljine Aleksandar Đurđević rekao je da ovakvi filmovi trebaju da budu više snimani kako bi mlađe generacije njegovale kulturu sjećanja na sve što su njihovi očevi radili u mnogo težim vremenima.

- Treba da poštujemo običaje, slavimo važne datume, idemo u crkvu i uživamo u slobodi, koje ne bi bilo bez onih koji su se borili za Republiku Srpsku - naglasio je Đurđević.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da je i ovaj film dokaz o tome koliko je velika cijena plaćena za odbranu Republike Srpske.

- Ispovijesti boraca koji su prolazili kroz stravične scene rata nama u mirnodopskim uslovima trebaju da služe da znamo kako treba činiti velike napore u očuvanju mira - rekao je Petrović.

Film "Sinovi Srpske" u režiji Miodraga Zarkovića iz Beograda nastao je kao idejni projekat Udruženja gardista da na neposredan način bude odata pošta poginulim pripadnicima ove brigade.

Prva gardijska motorizovana brigada osnovana je na Bogojavljenje 1993. na Han Pijesku, a u julu iste godine je, nakon operacije "Lukavac", dislocirana u Kalinovik.

Udruženje gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske osnovano je 27. aprila 2019. godine i broji oko 800 članova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Povrijeđeni pješak i motociklista u Bijeljini Povrijeđeni pješak i motociklista u Bijeljini
Oslobađanje Bijeljine 1992. godine Oslobađanje Bijeljine 1992. godine
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    18h 46m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    16h 21m
    6
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    2h 20m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    21h 29m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    47m
    0