Приказан документарни филм "Синови Српске"

04.03.2022. 20:38
0
ИЗВОР: СРНА

У Бијељини је вечерас приказан документарни филм "Синови Српске" о ратном путу Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске и свим голготама кроз које су током одбрамбено-отаџбинског рата прошли њени припадници, међу којима и младићи од свега 18 или 20 година.

Члан Предсједништва Удружења Прве гардијске моторизоване бригаде Миодраг Станић подсјетио је да је ова бригада организована на Богојављење 1993. године и кроз њу је прошло више од 7.000 припадника, од којих је погинуло више од 240.

- Бригаду су чиниле активне старјешине, добровољци, војници по уговору, цивилна лица, а највећи број су били војници на одслужењу војног рока, регрути, који су тада имали 18-20 година - рекао је Станић новинарима уочи приказивања филма у бијељинском Центру за културу.

Станић је подсјетио да је ова бригада прошла сва ратишта на подручју Републике Српске - од Горажда до Гламоча и Бихаћа, а највећи дио рата провели су на платоу Трескавице, Бјелашнице, између Трнова и Калиновика.

- За три године постојања Удружења реализовали смо низ активности и успјели да име ове бригаде вратимо тамо гдје и припада. Успјели смо и да снимимо овај филм који се вечерас приказује у Бијељини, а раније га је погледала публика у Бањалуци, Калиновику, Трнову - рекао је Станић и најавио да ће овај документарац бити објављен и на "Јутјубу".

Слика

Миодраг Станић/Фото: СРНА

Он је нагласио да је филм "Синови Српске" у највећој мјери посвећен гардистима који су животе дали за Републику Српску.

Предсједник Скупштине града Бијељине Александар Ђурђевић рекао је да овакви филмови требају да буду више снимани како би млађе генерације његовале културу сјећања на све што су њихови очеви радили у много тежим временима.

- Треба да поштујемо обичаје, славимо важне датуме, идемо у цркву и уживамо у слободи, које не би било без оних који су се борили за Републику Српску - нагласио је Ђурђевић.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да је и овај филм доказ о томе колико је велика цијена плаћена за одбрану Републике Српске.

- Исповијести бораца који су пролазили кроз стравичне сцене рата нама у мирнодопским условима требају да служе да знамо како треба чинити велике напоре у очувању мира - рекао је Петровић.

Филм "Синови Српске" у режији Миодрага Зарковића из Београда настао је као идејни пројекат Удружења гардиста да на непосредан начин буде одата пошта погинулим припадницима ове бригаде.

Прва гардијска моторизована бригада основана је на Богојављење 1993. на Хан Пијеску, а у јулу исте године је, након операције "Лукавац", дислоцирана у Калиновик.

Удружење гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске основано је 27. априла 2019. године и броји око 800 чланова.

Коментари 0
Повезане вијести
Велики пожар у Бијељини под контролом Велики пожар у Бијељини под контролом
Велики пожар у фирми код Бијељине Велики пожар у фирми код Бијељине
Заштитни моторизовани пук - елитна јединица Војске Републике Српске Заштитни моторизовани пук - елитна јединица Војске Републике Српске
Најчитаније
 • У саобраћајној несрећи у Поткрајевима погинуло једно лице
  23h 30m
  0
 • У Палама траже радника и нуде плату од 4.500 КМ
  6h 26m
  12
 • Сунцобран убио жену
  5h 14m
  0
 • Шаровић и Тривић на Романији
  22h 21m
  0
 • Скупштина дала коначно име - Република Српска
  9h 37m
  0