Princ Filip Karađorđević posjetio danas opštinu Han Pijesak

07.02.2022. 17:04
9
IZVOR: srpskainfo.com

Princ Filip Karađorđević i njegova supruga, princeza Danica sa sinom su danas obišli stari ruinirani lovački dvorac kraljevske porodice u Han Pijesku.

Posjetili su i biblioteku u ovom planinskom gradiću, u kojoj su sačuvani posljednji komadi namještaja iz nekad luksuznog kraljevskog  ljetnikovca.

Ovdje se čuvaju dvije stare vitrine, postolje velikog radnog stola, te fotelja, kojaš je bila omiljeni komad namještaja kralja Aleksandra, graditelja lovačkog dvorca.

Posljednji put je u ovom dvorcu porodica Karađorđević boravila u proljeće 1941. I odavde su iz okupirane Kraljevine Jugoslavije pobjegli u London.

Slika

Foto: S.Pašalić/RAS Srbija

Danas je nakon više od 80 godina jedan Karađorđević sjeo u omiljenu fotelju kralja Aleksandra. Aleksandrov praunuk, princ Filip, samo je kratko prokomentarisao “zadivljujuće”. Ipak nije bio spreman da govori za medije.

– Izvinite, moj srpski još nije baš dobar, moja žena će pričati – rekao je princ Filip.

Princeza Danica je, na odličnom srpskom, rekla da je ovo značajan dan za njenog supruga i nju i cijelu njihovu porodicu.

– Ovo je trenutak, koji smo dugo čekali. Kontakt sa ovim starim stvarima naše porodice, veoma je značajan za nas – rekla je princeza Danica Karađorđević.

Komentari 9
  • Generic placeholder image
    Glišo 08.02.2022. 21:05
    @Neven. Fala :) U svakom poslu može se naći greška, i na svakoj grešci može se uči. Republika Srpska je moja kuća i sve što se izgradi je dobro. Čak i ako to urade lopovi i prevaranti. Sa sobom ništa ponijeti ne mogu. Bolje i naši lopovi nego stranci da dođu da nam kupe livadu a onda mi da čuvamo njihove ovce na njihovoj livadi a oni ponovo nose pare nazad u svoju zemlju.
    Po prodavnicama ostavim više vremena na čitanje imena proizvođača nego na izbor robe. Ovo je najlakši i najjeftiniji način podsticaja ….
    Veliki dio ljudi bi uvjek potčinili opšte interese svojim vlastitim interesima, međutim ja sam naučio, pomagajući i dajući dobiješ pomoć kad je ne tražiš i kad ti je potrebna. Dal od Boga il od ljudi. Meni ovaj način življenja daje smirenost i smisao….
  • Generic placeholder image
    Neven 08.02.2022. 14:23
    Glišo svaka čast na komentaru, razmno i dobronamjerno zboriš. Jure Francetić i ustaše koje su klale Srbe po Istočnoj Bosni je tu tokom rata boravio, poslije rata porušeno i spaljeno zdanje opravili komunisti za Tita, koji prema podacima nikad nije tu nos dovuko. VRS tokom rata tu boravila, poslije rata devastiran letnjikovac da bi 2005. godine neka ukara ga zapalila. Trebalo je naći tog piromana da plati štetu a ne ovako da sav narod to plaća, ali šta je tu je. I princ treba da razumi da je ovdje bio rat, pa je svako svoju popaljenu kuću sam sebi opravio, bar u većini slučajeva. Jer nisu svi dobili niti će dobiti donacije. Mogao bi malo i on dati donacije, valjda nije kokus, ima neku lovu.
  • Generic placeholder image
    Glišo 08.02.2022. 13:37
    Za pohvaliti nije što ne zna srpski, ali R Srpska obnavlja ljetnikovac na njegovoj zemlji. Šta mislite da je tražio kamate na nemogućnost nekorištenja svoje imovine?
    Ovako za male pare mogu da se otvore nove mogućnosti. Do Srba je.
    Ili bi volili da dođe Bakir, da se nacionalizuje i pređe na Bejha?
    Čudna sorta naroda, kratkovidost, zavist vlada dobrijem dijelom naroda.
    Da li je princ zaslužio krunu Karađorđa? Vjerujem da nije, nije mu ni otac ali je to njegovo.
  • Generic placeholder image
    Samo pošteno 08.02.2022. 12:07
    Došao čovjek da mu vratite što ste popljačkali. Sad prpa. Odkuda on. Špijun.
  • Generic placeholder image
    Građanin 08.02.2022. 07:45
    U prilogu na RTVIS o posjeti "princa" svi su pričali i svi su davali izjave osim "princa" i njegove supruge. Jadno i sramotno da jadnije i sramotnije ne može biti.
    "Izvinite, moj srpski još nije baš dobar, moja žena će pričati – rekao je princ Filip."
    Zemljo, otvori se! Pa, nama i dan danas englezi preko svojih agenata, koji su sad ofirno prozirni, manipulišu kao da smo ovce... Nema nama spasa...
  • Generic placeholder image
    Aleksa 07.02.2022. 23:08
    Sramotno da se pola miliona maraka iz budžeta Republike, grada i opštine, daje za renoviranje lovačkog ljetnikovca princa nasljednika. Zašto to nisu sami finansirali ako im je stalo do dedovine?
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 07.02.2022. 19:59
    Ako ce ovo pomoći opštini H.Pijesak neka ga renoviraju.
  • Generic placeholder image
    Janko 07.02.2022. 19:28
    Tuga, u šta se troši novac. Gadi mi se...
  • Generic placeholder image
    Komicno 07.02.2022. 18:41
    Titula princ i to srpski a lik kaze izvinite moj srpski nije bas dobar pa ce zena da mu prevodi. Zalosno. Niste samo napisali koliko para mi " Gradjani Republike Srpske" bacamo na ovu rusevinu. Veci je sevap da ste ovaj sav novac prebacili za lijecjenje ovog djeteta.
Povezane vijesti
U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe
Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku
Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO) Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO)
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    22h 50m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    20h 52m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    19h 45m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    18h 53m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    19h 50m
    0