Pripadnicima Ravnogorskog pokreta po pet mjeseci zatvora

22.06.2022. 12:48
0
IZVOR: srna.rs

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je drugostepenu presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora jer su marta 2019. godine u Višegradu učestvovali na skupu ravnogoraca.

U nepravosnažnoj presudi je utvrđeno da su Sladojević, Aleksić i Lečić svojim aktivnostima na skupu ravnogoraca u Višegradu veličali četnički pokret i (Dragoljuba) Dražu Mihailovića, te počinili krivično djelo "izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje", prenosi Birn.

Suđenje im je počelo u julu 2021. godine, a prvostepenom presudom iz decembra prošle godine Sud BiH oslobodio ih je optužbe da su se okupili 10. marta 2019. godine na Trgu palih boraca u Višegradu, u organizaciji višegradskog opštinskog odbora "Ravnogorskog pokreta" na kojem je bilo pripadnika pokreta iz Srbije i Crne Gore, u uniformama i sa zastavama, koji su kasnije vozilima otišli na lokalitet Dobrunske rijeke, poznat kao Draževina.

Na drugostepenu presudu postoji mogućnost žalbe Trećestepenom vijeću Suda BiH.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Sokolac: U nedjelju osveštanje spomen-obilježja za 97 ravnogoraca Sokolac: U nedjelju osveštanje spomen-obilježja za 97 ravnogoraca
Pomen za 28 srpskih boraca stradalih u jednom danu na brdu Meremišlje Pomen za 28 srpskih boraca stradalih u jednom danu na brdu Meremišlje
Prekid električne energije u Sokocu i Višegradu Prekid električne energije u Sokocu i Višegradu
Najčitanije
  • Pale: Uhapšeno lice zbog nanošenja teških tjelesnih povreda
    21h 35m
    0
  • Krvava bajka – masovno strijeljanje đaka u Kragujevcu
    22h 46m
    3
  • „Pucajte, ja i dalje držim čas“ - Herojska priča o stradanju profesora iz Kragujevca
    22h 19m
    9
  • Najavljeni prekidi u isporuci električne energije
    12h 5m
    0
  • U „Bajaderi“ pronađeni crvi
    21h 54m
    1