Probijen rok za izgradnju i puštanje u rad MHC na Stupčanici, ali koncesija nije raskinuta

18.12.2021. 11:14
1
IZVOR: capital.ba

Ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić u maju 2018. godine potpisao je sa tek osnovanom firmom „New Energy“ iz Obudovca Ugovor o koncesiji za izgradnju male hidrocentrale (MHE) „Nevačka“ u Han Pijesku na rijeci Stupčanici, čiji je jedan od suvlasnika njegov vozač Goran Tadić.

Iako je rok za izgradnju i puštanje u rad uveliko probijen, objekat i dalje nije izgrađen, a koncesija nije raskinuta.

Međutim, kako smo saznali, od gradnje se nije odustalo. To potvrđuje i činjenica da je „New Energy“ nedavno resornom ministarstvu predao Prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu, koja je uslov za dobijanje ekološke dozvole.

Slika


Međutim, u studiji se vidi kako je smanjena instalisana snaga objekta sa 1,4 megavata na 960 kilovata ili 32 odsto.

- Snaga je smanjena jer su vršena nova mjerenja i utvrđeno je da ranije planirani kapacitet ne bi mogao biti ispunjen - kaže Tadić za Capital.

On tvrdi kako je projekat i dalje živ te da se aktivno radi na njegovoj realizaciji.

- U toku je eksproprijacija zemljišta. Čekamo određene dozvole - kaže on.

Inače, kako se može vidjeti iz Ugovora o koncesiji zaključenog na period od 20 godina, koji je priložen uz studiju, „New Energy“ je imao rok od dvije godine da pribavi sve neohodne dozvole, izgradi centralu i pusti je u rad.

Procijenjena vrijednost investicije je bila 3,3 miliona maraka, s tim da se sada snaga smanjuje, ali nema nove procijenjene vrijednosti.

Slika


Tadić i ostali poslovni partneri, a to su prema poslovnim registrima Cvjetin Đorđić, Grgur Mihael Gostrec, Slađana Tanić i Tonči Panza, za sada su dobili lokacijske uslove za izgradnju, te saglasnost „Elektroprivrede Republike Srpske“ i „Šuma Srpke“ na lokaciju.

Brojne štetne posljedice

U samoj studiji se navodi kako će ovaj elektro energetski objekat imati brojne štetne posljedice.

- U toku izgradnje vodozahvata, dovodnog cjevovoda i mašinske zgrade biće potrebno iskrčiti svu vegetaciju na površnama koje će zauzimati ovi objekti. Neminovni negativni uticaj proizaći će iz sagorijevanja fosilnih goriva čiji će štetni produkti najviše djelovati na osjetljivu floru okolnog područja. Uništavanje flore na predmetnom području poteže za sobom čitav niz drugih nepovoljnih uticaja kao što su ispiranje tla i smanjenje hranjivih materija u tlu, promjena mikroklimatskih uslova, uništavanje skloništa potrebnog životinjskim vrstama i ostali štetni učinci - navodi se u studiji.

Takođe, kako se dodaje, planirani građevinski zahvati u koritu vodoka uticaće na postojeće prirodne procese kako u samom toku, tako i u njegovom priobalju.

- Ovi uticaji će biti ograničenog karaktera, jer će njihova vremenska dužina zavisiti o vremenu izgradnje planirane hidroelektrane sa pratećom infrastrukturom. U tom vremenskom periodu doće do promjene vodostaja, zamućenje vodotoka,  eventualnog zagađenja gorivima, prašine, buke i vibracije - stoji u ovom dokumentu.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Hari 19.12.2021. 09:46
    Hohstapleri i kvazi biznismene preko tih tzv Mini hidrocentrala peru od naroda ukraden i opljackan novac. Niko te investitore ne pita odakle im pocetni kapital za tako visoka ulaganja i investicije. Vlasti aminuju ovo bezocno i neosnovano bogacenje na ustrb osiromasenog i sludjenog naroda.
Povezane vijesti
“Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simaniću “Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simaniću
Počinju "Čučkovi književni susreti" Počinju "Čučkovi književni susreti"
"Čučkovi književni susreti" u petak i subotu "Čučkovi književni susreti" u petak i subotu
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    22h 21m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    20h 35m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    18h 25m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    10h 50m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    16h 23m
    0