Пробијен рок за изградњу и пуштање у рад МХЦ на Ступчаници, али концесија није раскинута

18.12.2021. 11:14
1
ИЗВОР: capital.ba

Министар енергетике и рударства у Влади Републике Српске Петар Ђокић у мају 2018. године потписао је са тек основаном фирмом „New Energy“ из Обудовца Уговор о концесији за изградњу мале хидроцентрале (МХЕ) „Невачка“ у Хан Пијеску на ријеци Ступчаници, чији је један од сувласника његов возач Горан Тадић.

Иако је рок за изградњу и пуштање у рад увелико пробијен, објекат и даље није изграђен, а концесија није раскинута.

Међутим, како смо сазнали, од градње се није одустало. То потврђује и чињеница да је „New Energy“ недавно ресорном министарству предао Претходну процјену утицаја на животну средину, која је услов за добијање еколошке дозволе.

Слика


Међутим, у студији се види како је смањена инсталисана снага објекта са 1,4 мегавата на 960 киловата или 32 одсто.

- Снага је смањена јер су вршена нова мјерења и утврђено је да раније планирани капацитет не би могао бити испуњен - каже Тадић за Capital.

Он тврди како је пројекат и даље жив те да се активно ради на његовој реализацији.

- У току је експропријација земљишта. Чекамо одређене дозволе - каже он.

Иначе, како се може видјети из Уговора о концесији закљученог на период од 20 година, који је приложен уз студију, „New Energy“ је имао рок од двије године да прибави све неоходне дозволе, изгради централу и пусти је у рад.

Процијењена вриједност инвестиције је била 3,3 милиона марака, с тим да се сада снага смањује, али нема нове процијењене вриједности.

Слика


Тадић и остали пословни партнери, а то су према пословним регистрима Цвјетин Ђорђић, Гргур Михаел Гострец, Слађана Танић и Тончи Панза, за сада су добили локацијске услове за изградњу, те сагласност „Електропривреде Републике Српске“ и „Шума Српке“ на локацију.

Бројне штетне посљедице

У самој студији се наводи како ће овај електро енергетски објекат имати бројне штетне посљедице.

- У току изградње водозахвата, доводног цјевовода и машинске зграде биће потребно искрчити сву вегетацију на површнама које ће заузимати ови објекти. Неминовни негативни утицај произаћи ће из сагоријевања фосилних горива чији ће штетни продукти највише дјеловати на осјетљиву флору околног подручја. Уништавање флоре на предметном подручју потеже за собом читав низ других неповољних утицаја као што су испирање тла и смањење храњивих материја у тлу, промјена микроклиматских услова, уништавање склоништа потребног животињским врстама и остали штетни учинци - наводи се у студији.

Такође, како се додаје, планирани грађевински захвати у кориту водока утицаће на постојеће природне процесе како у самом току, тако и у његовом приобаљу.

- Ови утицаји ће бити ограниченог карактера, јер ће њихова временска дужина зависити о времену изградње планиране хидроелектране са пратећом инфраструктуром. У том временском периоду доће до промјене водостаја, замућење водотока,  евентуалног загађења горивима, прашине, буке и вибрације - стоји у овом документу.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Hari 19.12.2021. 09:46
    Hohstapleri i kvazi biznismene preko tih tzv Mini hidrocentrala peru od naroda ukraden i opljackan novac. Niko te investitore ne pita odakle im pocetni kapital za tako visoka ulaganja i investicije. Vlasti aminuju ovo bezocno i neosnovano bogacenje na ustrb osiromasenog i sludjenog naroda.
Повезане вијести
“Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу “Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу
Почињу "Чучкови књижевни сусрети" Почињу "Чучкови књижевни сусрети"
"Чучкови књижевни сусрети" у петак и суботу "Чучкови књижевни сусрети" у петак и суботу
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 36m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    19h 0m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    14h 29m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    6h 6m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    5h 47m
    0