Programom reformi BiH se opet obavezala na apelacioni sud

13.01.2020. 09:59
0
IZVOR: nezavisne.com

Programom reformi BiH koji je poslat u Brisel vlasti u BiH ponovo su se obavezale da rade na uspostavi apelacionog suda BiH, međutim, kao i prethodnih godina pitanje je da li će na tome biti išta urađeno.

Inače, priča o apelacionom ili vrhovnom sudu BiH počela je još 2002. i te godine svi u BiH su se složili da je on neophodan. Kasnije, odnosno nakon posjete Ketrin Ešton, tadašnje visoke predstavnice EU, Banjaluci o Apelacionom sudu BiH počela je ozbiljnija priča. Tada je i otpočeo strukturalni dijalog o reformi pravosuđa, na kojem je, između ostalog, dogovoreno da se ide u pravcu formiranja apelacionog suda BiH s obzirom na to da je neprihvatljivo da jedan sud sudi u prvom i drugom stepenu.

Već u novembru 2013. godine tadašnji ministar pravde BiH Bariša Čolak, ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković i predsjednik VSTS-a Milorad Novković nakon runde strukturalnog dijaloga održane u Banjaluci istakli su da građani BiH neće biti ravnopravni dok ne bude uspostavljen apelacioni sud BiH.

-Prioritet broj jedan u narednom periodu je donošenje mjera za obezbjeđivanje ravnopravnosti, a učesnici smatraju da izmjene Zakona o sudovima BiH treba da sadrže odredbe o uspostavljanju ovog suda- zaključeno je na toj rundi strukturalnog dijaloga u Banjaluci.

Od tada do danas bilo je nekoliko pokušaja uspostavljanja tog suda, ali je svaki propao, a gotovo da nije bilo izvještaja Evropske komisije o napretku BiH koji se nije dotakao te teme. Trenutno uspostavljanje te pravosudne institucije zavisi od zakona o sudu koji treba da predloži Ministarstvo pravde BiH, u kojem nismo uspjeli saznati dokle se stiglo sa njegovom izradom i da li se eventualno u skorijoj budućnosti može očekivati njegovo usvajanje.

-Nema pravne sigurnosti i ujednačenosti rada sudova dok se ne uspostavi apelacioni sud BiH. Danas u BiH imamo nelogične presude i u neravnopravnom položaju se nalaze građani BiH zavisno od suda i entiteta u kojem se vodi pravni postupak- rekao je za "Nezavisne" Vehid Šehić, bivši tužilac i sudija.

On kaže da će BiH na putu ka EU morati riješiti to pitanje, posebno kada se otvore pregovori o poglavlju 23 i 24, ali da evropske standarde treba uvoditi i prije nego što Evropa to traži od nas.

-Taj posao s apelacionim sudom BiH može se završiti i bez Evrope i stranaca jer postoji dogovor između aktera u BiH i to govorim iz ličnog iskustva. Treba nam da pravna struka stane iza toga i da bude objektivna, a ne politički obojena. Ukoliko stvarno želimo pravnu državu, apelacioni sud BiH nam je neophodan- rekao je Šehić. 

Podsjećanja radi, trenutno u Sudu BiH postoji Apelaciono odjeljenje koje rješava sporove po žalbama na prvostepene presude, što je prema mišljenju mnogih jedinstven slučaj u svijetu jer praktično isti sud odlučuje i u prvom i u drugom stepenu. Zakonom o sudovima BiH trebalo bi da bude riješen ovaj problem i praktično napravljena dva suda odvojena jedan od drugog, s tim da apelacioni sud BiH ne bi trebalo da ima proširene nadležnosti u odnosu na sudove u entitetima jer je to jedan od uslova Republike Srpske koja neće dozvoliti da apelacioni sud BiH odlučuje u drugom i trećem stepenu po žalbama na odluke entitetskih sudova.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Alisa Mutap i Hasan Dupovac dobili pet godina zatvora Alisa Mutap i Hasan Dupovac dobili pet godina zatvora
Samir Bejtić oslobođen optužbi za zločine na Kazanima Samir Bejtić oslobođen optužbi za zločine na Kazanima
Apelaciono vijeće oslobodilo Dragana Vikića Apelaciono vijeće oslobodilo Dragana Vikića
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    22h 13m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    3h 41m
    5
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    16h 51m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    17h 23m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    22h 56m
    0