Програмом реформи БиХ се опет обавезала на апелациони суд

13.01.2020. 09:59
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Програмом реформи БиХ који је послат у Брисел власти у БиХ поново су се обавезале да раде на успостави апелационог суда БиХ, међутим, као и претходних година питање је да ли ће на томе бити ишта урађено.

Иначе, прича о апелационом или врховном суду БиХ почела је још 2002. и те године сви у БиХ су се сложили да је он неопходан. Касније, односно након посјете Кетрин Ештон, тадашње високе представнице ЕУ, Бањалуци о Апелационом суду БиХ почела је озбиљнија прича. Тада је и отпочео структурални дијалог о реформи правосуђа, на којем је, између осталог, договорено да се иде у правцу формирања апелационог суда БиХ с обзиром на то да је неприхватљиво да један суд суди у првом и другом степену.

Већ у новембру 2013. године тадашњи министар правде БиХ Бариша Чолак, министар правде Републике Српске Горана Златковић и предсједник ВСТС-а Милорад Новковић након рунде структуралног дијалога одржане у Бањалуци истакли су да грађани БиХ неће бити равноправни док не буде успостављен апелациони суд БиХ.

-Приоритет број један у наредном периоду је доношење мјера за обезбјеђивање равноправности, а учесници сматрају да измјене Закона о судовима БиХ треба да садрже одредбе о успостављању овог суда- закључено је на тој рунди структуралног дијалога у Бањалуци.

Од тада до данас било је неколико покушаја успостављања тог суда, али је сваки пропао, а готово да није било извјештаја Европске комисије о напретку БиХ који се није дотакао те теме. Тренутно успостављање те правосудне институције зависи од закона о суду који треба да предложи Министарство правде БиХ, у којем нисмо успјели сазнати докле се стигло са његовом израдом и да ли се евентуално у скоријој будућности може очекивати његово усвајање.

-Нема правне сигурности и уједначености рада судова док се не успостави апелациони суд БиХ. Данас у БиХ имамо нелогичне пресуде и у неравноправном положају се налазе грађани БиХ зависно од суда и ентитета у којем се води правни поступак- рекао је за "Независне" Вехид Шехић, бивши тужилац и судија.

Он каже да ће БиХ на путу ка ЕУ морати ријешити то питање, посебно када се отворе преговори о поглављу 23 и 24, али да европске стандарде треба уводити и прије него што Европа то тражи од нас.

-Тај посао с апелационим судом БиХ може се завршити и без Европе и странаца јер постоји договор између актера у БиХ и то говорим из личног искуства. Треба нам да правна струка стане иза тога и да буде објективна, а не политички обојена. Уколико стварно желимо правну државу, апелациони суд БиХ нам је неопходан- рекао је Шехић. 

Подсјећања ради, тренутно у Суду БиХ постоји Апелационо одјељење које рјешава спорове по жалбама на првостепене пресуде, што је према мишљењу многих јединствен случај у свијету јер практично исти суд одлучује и у првом и у другом степену. Законом о судовима БиХ требало би да буде ријешен овај проблем и практично направљена два суда одвојена један од другог, с тим да апелациони суд БиХ не би требало да има проширене надлежности у односу на судове у ентитетима јер је то један од услова Републике Српске која неће дозволити да апелациони суд БиХ одлучује у другом и трећем степену по жалбама на одлуке ентитетских судова.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Алиса Мутап и Хасан Дуповац добили пет година затвора Алиса Мутап и Хасан Дуповац добили пет година затвора
Самир Бејтић ослобођен оптужби за злочине на Казанима Самир Бејтић ослобођен оптужби за злочине на Казанима
Апелационо вијеће ослободило Драгана Викића Апелационо вијеће ослободило Драгана Викића
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    17h 6m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    22h 39m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    23h 31m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    2h 39m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    23h 36m
    0