Promovisan roman "Svitanje" Ivane Spahić

05.10.2023. 21:05
0
IZVOR: srna.rs

U Istočnom Novom Sarajevu večeras je promovisan roman autora Ivane Spahić "Svitanje", koji govori o životu djevojke u Prebilovcima na početku Drugog svjetskog rata i stradanjima na tom području.

Roman "Svitanje" osvojio je prvu nagradu na konkursu "Zlatna sova" za ovu godinu za najbolji neobjavljeni roman koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Željka Pržulj izjavila je da je roman "Svitanje" bio nasušno potreban srpskoj književnosti i kulturi, jer tematizuje Prebilovce, potresnu temu iz srpske nacionalne istorije.

- Roman nam je potreban da pokušamo da se vratimo na rekonstruisanje kulture sjećanja i pamćenja koja je, začudo, kod Srba u posljednje vrijeme, zanemarena - rekla je novinarima Pržuljeva.

Ona je pojasnila da je riječ o kratkom romanu, što je, kako kaže, važno današnjem savremenom čitaocu kada niko nema puno vremena.

Autor romana Ivana Spahić navela je da je ideja bila da se prikažu, odnosno da se na književni način predstave stvari o kojima se ne priča, ili se pak malo govori, a u vezi su sa nacionalnom istorijom Srba.

- Do sada je sve išlo kroz istorijske priče koje su šture. Kada čovjek pročita literarni tekst, razmišlja o tome, a kada pročita samo činjenice, to nekad može i da ga ne dotakne. Željela sam da to spojim i da na taj način prikažem događaj koji je bio potresan i o kojem treba da se govori - rekla je Spahićeva.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Predrag Spasojević rekao je da je na konkurs stiglo 36 rukopisa i da se nagrada "Zlatna sova" dodjeljuje 11. put.

On je naglasio da ulažu velike napore kako bi "Zlatna sova" živjela, dodajući da se trude da objavljuju kvalitetne radove i da promovišu autore.

- Na konkursu `Zlatna sova` mogu da učestvuju autori bez obzira gdje žive. Mi kroz Zavod nastojimo da promovišemo srpsku književnost i kroz izdavaštvo ćirilicu - rekao je Spasojević.

Na promociji romana u Kulturnom Centru govorio je i profesor istorije Miljan Maksimović, a odlomke iz romana čitao je glumac Milan Dimić.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe
Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO) Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    11h 51m
    0
  • Obavještenje o povremenoj obustavi saobraćaja u Istočnom Novom Sarajevu
    13h 58m
    0
  • Nada za Aleksandrovo liječenje poliklinika u Nišu – Budimo humani!
    19h 26m
    0
  • Babići, njih 12, krstilo se na praznik Svetog Vasilija
    21h 40m
    0
  • Stravična nesreća: Džinovski bilbord pao na pumpu, ima mrtvih
    9h 35m
    0