Promovisana 22 diplomirana inženjera i šest mastera mašinstva

06.06.2024. 12:27
0
IZVOR: katera.news

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je upriličena promocija mastera i diplomiranih inženjera mašinstva povodom obilježava 30 godina postojanja i 65 godina tradicije visokoškolskog obrazovanja u oblasti mašinstva.

Promovisana su 22 diplomirana inženjera i šest mastera mašinstva, a dodijeljena su i priznanja najboljim studentima, profesorima i asistentima za izuzetne rezultate u naučno-istraživačkom radu, kao i radnicima Fakulteta za dugogodišnji predan rad.

Slika

Foto: katera.news

Vršilac dužnosti dekana Mašinskog fakulteta Saša Prodanović istakao je da su se nastavnici i saradnici na ovom fakultetu potrudili da studentima prenesu prave vrijednosti, kao što su kolegijalnost, timski rad, kreativnost i inovativnost.

On je dodao da je potražnja privrednih subjekata za svršenim studentima Mašinskog fakulteta evidentna, kao i da da se veliki broj njih zaposli i prije samog diplomiranja.

- Trenutno kontinuirano radimo na povećanju interesovanja koje može biti veće. Mi školujemo najbolje, a sve su veće potrebe tržište rada za našim inženjerima - istakao je Prodanović.

Slika

Foto: katera.news

Prema njegovim riječima, od 1994. godine do danas, na ovom fakultetu oko 410 studenata je diplomiralo na prvom ciklusu studija, 33 studenta su završila master studije, 22 su magistri mašinstva, a 19 je doktora nauke.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić podsjetio je da ove godine obilježavaju jubilej 30 godina rada sedam članica, sedam fakulteta ove visokoobrazovne ustanove, koji su sa radom počeli akademske 1994. i 1995. godine.

Kulić ističe da je Mašinski fakultet izuzetno lijepo organizovan, te da je ponosan kako funkcioniše kao član Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Slika

Foto: katera.news

Kulić, takođe, naglašava da mašinski inženjeri po završetku fakulteta vrlo brzo nađu posao.

- Mislim da u ovom trenutku, što se tiče našeg Univerziteta, nema niko na birou od mašinskih inženjera. Izuzetno složena i sofisticirana profesija zahtijeva izuzetno angažovanje i veliko znanje iz elektrotehnike, fizike, matematike, hemije, biologije. Ponosan sam na sve njih koji danas primaju diplomu – objasnio je on.

Slika

Foto: katera.news

Boris Savić završio je prvi cikus studija na Mašinskom fakultetu i trenutno je zaposlen, a ističe da je zahvaljujući stručnom kadru stekao kvalitetno obrazovanje. On će, kako kaže, i dalje raditi na usavršavanju.

Borislav Jović, master mašinstva, pozvao je mlade svršene srednjoškolce da upišu Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Mašinstvo je deficitarno zanimanje i lako se dolazi do zaposlenja i otvara se mnogo radnih mjesta u privredi – poručio je Jović koji radi kao nastavnik mašinske grupe predmeta u Srednjoškolskom centru „Mihailo Petrović Alas“.

Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilježiće sutra, u 13.00 časova, 30 godina postojanja i 65 godina tradicije visokoškolskog obrazovanja u oblasti mašinske struke.

Komentari 0
Povezane vijesti
U petak promocija diplomiranih inženjera i mastera elektrotehnike U petak promocija diplomiranih inženjera i mastera elektrotehnike
Prijave za upis na prvu godinu do 28. juna, polaganje prijemnog ispita 1. jula Prijave za upis na prvu godinu do 28. juna, polaganje prijemnog ispita 1. jula
"Katera" donosi konkurs za upis studenata u akademskoj 2024/2025. godini "Katera" donosi konkurs za upis studenata u akademskoj 2024/2025. godini
Najčitanije
  • Sjećanje na Predraga Pekija Lasicu: Čovjek pobjedničkog kova
    17h 13m
    7
  • Posljednji pozdrav Kseniji od školskih drugara i nastavnika iz Nevesinja
    7h 8m
    0
  • Prenos utakmice Srbija – Danska na Trgu Republike Srbije
    14h 37m
    1
  • Džudo savez Republike Srpske: Vanredna skupština nije sazvana u skladu sa zakonom i statutom
    12h 38m
    0
  • Tatjana je pala sa litice u ambis, a dvije i po godine kasnije udala se za svog spasioca
    5h 51m
    0