Promovisana knjiga o odlikovanim pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini

22.10.2023. 14:56
4
IZVOR: srna.rs

Nakon sudske, potrebno je izvršiti i istorijsku rehabilitaciju antifašističkog pokreta otpora đenerala Draže Mihailovića, jer samo objektivne i precizne istorijske činjenice mogu biti putokaz moralnog i duhovnog napretka srpskog naroda, poručeno je u Foči sa promocije knjige o Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini.

Autori knjige "Odlikovani i unapređeni JVuO 1941-1945" Veroljub Maletić i Dejan Đerić sabrali su više od 10.000 imena pripadnika gotovo svih jedinica kraljeve vojske, razvrstanih po matičnim korpusima i višim komandama, čiji su formacijski sastavi i ratni putevi dati u kratkim crtama.

Među njima je i više od 300 odlikovanih i unapređenih vojnika i oficira iz fočanskog kraja.

Na sinoćnjoj promociji, za koju se u fočanskom Centru za kulturu i informisanje tražilo mjesto više, istaknuto je da ova knjiga, između ostalog, pokazuje da je ravnogorski pokret bio odlično organizovana i jaka vojna sila.

Đerić kaže da je pregledao desetinu hiljada stranica arhivske građe vojnog arhiva, u najvećem dijelu zaplijenjene u borbama između partizana i JVuO.

- Tada u to ratno vrijeme bilo je šteta da protivnik zarobi nečiju arhivu, međutim sa današnje tačke gledišta, ta arhiva nam je pomogla da na gotovo nedvosmislen i ubjedljiv način opišemo temu koju do sada niko čak ni na lokalnim nivoima nije opisao - rekao je Đerić.

On ističe da je ovo veoma bitna tematika i da knjiga daje odgovore na mnoga pitanja, a ujedno i nove zadatke budućim istraživačima.

- Svi Srbi, a naročito oni koji su ostali vjerni kralju i otadžbini i za nju stradali, zaslužuju da se o njima objektivno piše. Da istorija piše, sudija da im sudi, a sveštenik da im očita opijelo - to je putokaz ka našem napretku u istoriografskom i u duhovnom i moralnom smislu - poručio je autor.

Penzinisani pukovnik Dragan Krsmanović, magistar istorije i viši arhivista, kaže da su autori iz potpuno novog ugla osvijetlili istorijsku istinu sa kojom srpski narod mora da se suoči - da je istorija koja se do sada učila potpuno lažna, zasnovana na ideološkim osnovama i da nije govorila istinu šta se zaista dešavalo u Drugom svjetskom ratu na prostoru Kraljevine Jugoslavije.

- Ovo je samo mali korak ka tome, ovdje nalazimo imena oko 10.000 najboljih pripadnika JVuO, saznajemo da su predlagani za unapređenja, odlikovanja zbog svojih junačkih djela i sposobnosti u komandovanju. To je zadatak budućim istraživačima da, polazeći od ovih podataka, prikupe mnogo više - o njihovim junačkim djelima, zašto su predlagani, gdje su se borili, šta su radili i to je dobar put da dođemo do pravih podataka o istorijskoj istini - navodi Krsmanović.

On napominje da utvrđivanje vjerodostojnih činjenica iz Drugog svjetskog rata nije lak posao, jer se, kako ističe, često luta u magli i ne uočava se glavni tok, pa se obično generalizuje i kaže da su svi griješili.

- Jesu svi griješili, ali ko, kad, koliko, ko je prvi počeo, o čemu se radi, istorija treba da na to pruži odgovor. I drugo, mi kao ljudi treba da damo odgovor - šta sa tim podacima. Da nam tako jasni podaci budu osnova za budući život, za pomirenje, toleranciju, suživot, a ne za mržnju i osvetu - rekao je Krsmanović.

Ova knjiga je prvo izdanje nedavno osnovanog Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa sjedištem na Palama.

Vršilac dužnosti direktora Instituta Draga Mastilović rekao je da je, zahvaljujući trudu autora koji su godinama skupljali arhivsku građu i istorijske dokumente, na jednom mjestu sabrano bogatstvo istorijskih izvora koji sa posebnog aspekta svjedoče o pripadnicima JVuO.

On poručuje da se konačno mora reći istina o događajima iz Drugog svjetskog rata da bi se na toj istini gradila kolektivna kultura pamćenja.

- Moramo naći korijene tragedije koja nas je zadesila podjelom srpskog ustaničkog pokreta na dva dijela i, nažalost, njihovim ideološkim sukobljavanjem u najgoroj mogućoj formi - međusobnim istrebljenjem. U svakom slučaju, možemo biti ponosni na našu antifašističku tradiciju jer smo jedini narod na ovim prostorima koji je imao dva pokreta otpora, jedini narod koji nije imao svoje nacističke i SS divizije. Moramo njegovati te tradicije i naučno se odrediti, a onda to ugraditi u kolektivnu svijest i kulturu pamćenja - rekao je Mastilović.

On je naveo da je jedan aspekt kulture pamćenja genocid nad srpskim narodom, koji je bio osuđen na uništenje, a drugi je tragična podjela ustanika.

- Moramo iskopati sve naše jame i kame, suočiti se sa istinom, izgraditi kulturu pamćenja na taj period i prosto naučnim činjenicama ukazati budućim generacijama šta je to loše rađeno, da tako nešto ne smije više nikada da nam se ponovi, jer je srpski narod bio pred svojim biološkim istrebljenjem - poručio je Mastilović.

Bogato ilustrovana sa stotinama ratnih fotografija i originalnih naredbi o unapređenju i odlikovanju, knjiga predstavlja do sada najveći registar jedne tragično zaboravljene generacije i spomenicu te bezgrobne vojske.

Na promociji ovog istorijskog djela govorili su i profesor Bogoslovskog fakulteta Darko Đogo i direktor fočanskog Centra za kulturu i informisanje Slavica Filipović. 

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Re:Kiki 23.10.2023. 09:05
    Lijepo ti je čovjek objasnio. Podjela će biti sve dok neokomunisti ne priznaju zločine koje su komunisti počinili i u njihovo ime se ne izvinu: Kralju, otadžbini, Draži, četnicima i svim nevinim žrtvama i njihovim potomcima.
  • Generic placeholder image
    Kiki 23.10.2023. 05:53
    Dokle više podjele na partizane i četnike. Dok se zamlaćujemo ovakvim stvarima drugi nam se smiju i rade nam o glavi. Ako smo u VRS svi mogli biti jedno, bez ovih i sličnih podjela, zašto ne možemo i danas.
  • Generic placeholder image
    Re: Mastiloviću 22.10.2023. 22:50
    Poštovani gospodine Mastiloviću!
    Nemojte više tom neokomunosatanističkom ideologijom sluđivati ovaj napaćeni srpski narod.
    U toku Drugog svjetskog rata:
    Nisu postojala nikakva dva antifašistička pokreta. Postojala je Jugoslovenska vojska (Vojska Kraljevine Jugoslavije), koja je nakon "Aprilskog rata" nastavila pružati otpor okupatoru na četnički (gerilski) način ratovanja. Postojao je i pokret koji se borio da nakon oslobođenja dođe na vlast. Taj partizanski pokret pod vođstvom KPJ, a pod patronatom Kominterne je u suštini bio anti-antikomunistički. Znači protiv svega što nije njihovo i sve su nazivali fašistima. Po njima su postojali samo komunisti i fašisti. Čudno, nisu nešto mnogo isticali (ni sada) nacizam.
    Ne tražite Mastiloviću oproštaj od
    žrtve, prije nego dželat prizna zločin, ne tražite pomirenje dok se dželat ne izvine žrtvama.
  • Generic placeholder image
    Petar 22.10.2023. 17:21
    A sta ono poruči kralj Petar toj vojsci 1944,pod čoju komandu da se stavi?
Povezane vijesti
U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe
Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO) Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    11h 19m
    0
  • Obavještenje o povremenoj obustavi saobraćaja u Istočnom Novom Sarajevu
    13h 26m
    0
  • Nada za Aleksandrovo liječenje poliklinika u Nišu – Budimo humani!
    18h 54m
    0
  • Babići, njih 12, krstilo se na praznik Svetog Vasilija
    21h 8m
    0
  • Stravična nesreća: Džinovski bilbord pao na pumpu, ima mrtvih
    9h 3m
    0