Promovisane knjige "Ajdučija" i "E,moj sokole" Slobodana Kovačevića

10.11.2023. 08:35
0
IZVOR: srna.rs

U Narodnoj biblioteci Sokolac sinoć su promovisane dvije knjige, "E, moj sokole" i "Ajdučija", čija je pouka, prema riječima autora Slobodana Kovačevića sa Pala, da treba malo više slušati i ponešto i pročitati.

Autor je rekao Srni da je ponudio čitalačkoj publici na Sokocu svojih 40 "romanijskih" pripovjedaka, kojih je u svakoj zbirci po 20.

- Priče su kratke, zanimljive i lako se čitaju. To su naše priče iz romanijskog kraja iz kojih se izvlači poruka i pouka da treba malo više slušamo i da ponešto i pročitamo - istakao je Kovačević i naveo da pripovijetka treba da ima dobar uvod, zaplet i vrhunac, ali da je poruka na kraju - najvažnija.

On je rekao da su u knjizi "E, moj sokole" nešto toplije priče koje su rasprodate na prvoj promociji na Palama, tako da nije bilo promocije u drugim gradovima, dok su za zbirku "Ajdučija" veoma posjećene promocije održane na Palama, Han Pijesku, u Matičnoj biblioteci u Lukavici.

Kovačević je naglasio da su mu sve njegove priče drage, ali je književna kritika izdvojila pripovjetku "E, moj sokole" u prvoj i priču "Sluškinja" u drugoj knjizi.

Recenzent knjige "Ajdučija" Dušan Pejić, viši asistent na Katedri za srbistiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, istakao je da je ovo vrlo vrijedna zbirka pripovjedaka u kojima se tematizuje život čovjeka Sarajevsko-romanijske regije.

Pejić je naveo da je ponajviše riječ o ljudima sa Pala, mada se to eksplicitno nigdje ne govori, ali i okolnih nekoliko mjesta.

On je rekao Srni da je Kovačević dobar dio radnog vijeka proveo u prosvjeti i kulturi, radeći u svim mjestima u ovoj regiji, gdje je i sticao životno iskustvo, upoznao različite ljude, različite sudbine i to pretočio u knjigu "Ajdučija".

- Pisao je metodom koji je već viđen u književnosti Branka Ćopića, Petra Kočića i tih čuvenih srpskih realista - rekao je Pejić.

Na ovoj književnoj večeri Kovačevićeve pripovijetke čitao je književnik i pjesnik Milenko Jevđević iz Banjaluke, a posjetioci su imali priliku da čuju i pjesmu uz gusle Dušana Pejića.

Slobodan Kovačević je kulturno-prosvjetni radnik i kolumnista sa Pala.

Dobitnik je Povelje Srpskog prosvjetnog društva "Prosvjeta" povodom stogodišnjice ovog društva i "Zlatne značke" Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije za doprinos razvoju kulture Srba u dijaspori.

Kovačević je autor manifestacija kulture "Dani Duška Trifunovića", "Đurđevdanski uranak" i "Festival frule", o kojem je objavio monografiju "Deset godina frule".

Komentari 0
Povezane vijesti
Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija O...
Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    15h 54m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 50m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    14h 54m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    11h 47m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    13h 44m
    0