Promovisano 16 doktora nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu

24.05.2022. 14:08
1
IZVOR: katera.news

Univerzitet u Istočnom Sarajevu danas je liturgijom i obredom lomljenja slavskog kolača u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama počeo obilježavanje Dana i krsne slave - Svetih Ćirila i Metodija.

Obilježavanje jubileja – 30 godina Univerziteta nastavljeno je promocijom 16 doktora nauka za akademsku 2021/2022. godinu koji su akademsko zvanje stekli na nekom od fakulteta ovog univerziteta.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je novinarima da se ovi doktori nauka priključuju broju od 493 doktora nauka i da se danas upisuju u elitu naučnih radnika Univerziteta i Republike Srpske.

Slika

Foto: katera.news

- Oni su nešto najbolje i najvrijednije što Univerzitet u Istočnom Sarajevu, u smislu naučno-istraživačkog potencijala i obrazovanja, nudi ovom narodu – rekao je Kulić.

On je istakao da je obaveza doktora nauka, kao i svih naučnih radnika da svojim idejama i kreativnošću promijene okruženje i obezbijede bolju budućnost svih nas.

Škola je slavna koliko su slavni njeni učenici, a ja se nadam da će oni pronositi slavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i svojim radom, posvećenošću i požrtvovanjem biti prepoznatljiva referenca ovog univerziteta  – rekao je Kulić.

Kulić je napomenuo da je u planu da se 14. septembra, kada se obilježava 30 godina od osnivanja Univerziteta i Republike Srpske, održi svečana akademija, a 15. i 16. septembra naučni skup na kojem će biti govora o značaju Istočnog Sarajeva i ovog dijela Republike Srpske u njenom stvaranju.

Prema njegovim riječima, Univerziteta je za 30 godina napravio impoznatne rezultate.

- Za ovih 30 godina napravili smo izuzetne rezultate imajući u vidu da smo nastali u ratnim uslovima. Stvorili smo prostorne kapacitete za naše fakultete i na dobro smo putu da to završimo u narednoj godini sa zgradom Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Opremili smo 16 naučno-istraživačkih centara sa izuzetno skupom i kvalitetnom opremom - naglasio je Kulić.

Slika

Foto: katera.news

On je dodao da se profesori i saradnici ovog univerziteta aktivno bave naučno-istraživačkim i umjetničkim radom što je dovelo do toga da univerzitet bude visoko pozicioniran na svjetskim globalnim rang-listama.

Prema njegovim riječima,  Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedini je u Republici Srpskoj uveo nastavu na engleskom jezuku.

- Trenutno se nastava na engleskom jeziku može pohađati na Medicinsom fakultetu u Foči, a od sljedeće akademske godine je u planu njegovo uvođenje i na Stomatološki fakultet, kao i ruskog jeziku na Muzičku akademiji u Istočnom Sarajevu – rekao je Kulić.

Doktor nauka Nikola Davidović, viši asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu, istakao je da je pri izradi i odbrani doktorske teze imao potpunu podršku profesora i kolega, kao i sve potrebne uslove za rad.

- Odbrana doktorske disertacije obavezuje nas da nastavimo sa naučnim istraživanjima, ali i da znanja prenosimo studentima. Tako promovišemo fakultete, Univerzitet u Istočnom Sarajevu ali i Republiku Srpsku – rekao je Davidović.

Svečana akademija povodom Dana i slave Univerziteta u Istočnom Sarajevu biće održana večeras u 18.00 časova u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Krle 01.06.2022. 20:03
    Za vjerovati je da će ova elita naučnih radnika, od preko pet stotina snažno povući progres Republike Srpske.
    Uložena su velika sredstva za njihovo školovanje, cijeneći njihov trud i angažaman da bi postigli tako zvučne titule. Daj Bože da od ovih naučnih radnika imadne koristi Republika Srpska i društvena zajednica uopšte.
Povezane vijesti
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Konkurs za upis studenata 12. juna Konkurs za upis studenata 12. juna
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    2h 56m
    6
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 52m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    20h 37m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    17h 36m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    18h 48m
    0