Промовисано 16 доктора наука Универзитета у Источном Сарајеву

24.05.2022. 14:08
1
ИЗВОР: katera.news

Универзитет у Источном Сарајеву данас је литургијом и обредом ломљења славског колача у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама почео обиљежавање Дана и крсне славе - Светих Ћирила и Методија.

Обиљежавање јубилеја – 30 година Универзитета настављено је промоцијом 16 доктора наука за академску 2021/2022. годину који су академско звање стекли на неком од факултета овог универзитета.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић изјавио је новинарима да се ови доктори наука прикључују броју од 493 доктора наука и да се данас уписују у елиту научних радника Универзитета и Републике Српске.

Слика

Фото: katera.news

- Они су нешто најбоље и највриједније што Универзитет у Источном Сарајеву, у смислу научно-истраживачког потенцијала и образовања, нуди овом народу – рекао је Кулић.

Он је истакао да је обавеза доктора наука, као и свих научних радника да својим идејама и креативношћу промијене окружење и обезбиједе бољу будућност свих нас.

Школа је славна колико су славни њени ученици, а ја се надам да ће они проносити славу Универзитета у Источном Сарајеву и својим радом, посвећеношћу и пожртвовањем бити препознатљива референца овог универзитета  – рекао је Кулић.

Кулић је напоменуо да је у плану да се 14. септембра, када се обиљежава 30 година од оснивања Универзитета и Републике Српске, одржи свечана академија, а 15. и 16. септембра научни скуп на којем ће бити говора о значају Источног Сарајева и овог дијела Републике Српске у њеном стварању.

Према његовим ријечима, Универзитета је за 30 година направио импознатне резултате.

- За ових 30 година направили смо изузетне резултате имајући у виду да смо настали у ратним условима. Створили смо просторне капацитете за наше факултете и на добро смо путу да то завршимо у наредној години са зградом Факултета физичког васпитања и спорта. Опремили смо 16 научно-истраживачких центара са изузетно скупом и квалитетном опремом - нагласио је Кулић.

Слика

Фото: katera.news

Он је додао да се професори и сарадници овог универзитета активно баве научно-истраживачким и умјетничким радом што је довело до тога да универзитет буде високо позициониран на свјетским глобалним ранг-листама.

Према његовим ријечима,  Универзитет у Источном Сарајеву једини је у Републици Српској увео наставу на енглеском језуку.

- Тренутно се настава на енглеском језику може похађати на Медицинсом факултету у Фочи, а од сљедеће академске године је у плану његово увођење и на Стоматолошки факултет, као и руског језику на Музичку академији у Источном Сарајеву – рекао је Кулић.

Доктор наука Никола Давидовић, виши асистент на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву, истакао је да је при изради и одбрани докторске тезе имао потпуну подршку професора и колега, као и све потребне услове за рад.

- Одбрана докторске дисертације обавезује нас да наставимо са научним истраживањима, али и да знања преносимо студентима. Тако промовишемо факултете, Универзитет у Источном Сарајеву али и Републику Српску – рекао је Давидовић.

Свечана академија поводом Дана и славе Универзитета у Источном Сарајеву биће одржана вечерас у 18.00 часова у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krle 01.06.2022. 20:03
    Za vjerovati je da će ova elita naučnih radnika, od preko pet stotina snažno povući progres Republike Srpske.
    Uložena su velika sredstva za njihovo školovanje, cijeneći njihov trud i angažaman da bi postigli tako zvučne titule. Daj Bože da od ovih naučnih radnika imadne koristi Republika Srpska i društvena zajednica uopšte.
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    23h 45m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    14h 0m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    21h 35m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    12h 22m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    19h 33m
    0