Pronađene mošti Svete Ane, majke Svetog Vasilija Ostroškog (FOTO)

10.05.2023. 11:17
2
IZVOR: srna.rs

U rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog - Mrkonjićima u Trebinju, pronađene su mošti Svete Ane, majke ovog velikog svetitelja, objavljeno je na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Pravoslavni vjernici primili su blagodat na blagodat obretenjem zemnih ostataka Svetiteljeve majke Ane - Anastasije, samo nekoliko dana prije proslavljanja njegovog praznika, 12. maja, navodi se u saopštenju Eparhije.

Slika

Foto: srna.rs

- Pažljivo uklanjanje ploča, uz stručni nadzor i iskusne savete arheologa, ljekara i prisutnih sveštenih lica, otkriva čitav, neobično dobro očuvan ženski skelet, u pravilnom anatomskom položaju, ruku skrštenih na grudima i divne, zlatno-žute boje - navodi se u saopštenju.

U grobljanskoj crkvi Svetog Nikolaja Mirlikijskog u svetiteljevim rodnim Mrkonjićima, na Svetoj liturgiji, uz episkopa zahumsko-hercegovačkog Dimitrija bili su prisutni i igumani Manastira Ostrog Sergije sa bratijom, te igumani Manastira Zavala Vasilije, Manastira Kosijerevo Arsenije i paroh mrkonjićki, protojerej Nikola /Janković/.

Slika

Foto: srna.rs

- Nakon što su sve kosti izvađene, u svečanoj litiji bivaju prenesene od groblja do manastirskog hrama Svetog Vasilija /udaljenog nekoliko stotina metara/ gdje se, opet uz stručni nadzor arheologa i ljekara, pristupa njihovom detaljnijem čišćenju, pranju u mlakoj vodi i pripremanju za naknadno pranje u bijelom vinu, premazivanje maslinovim i ružinim uljem i konačno polaganje u kivot u kome će biti pohranjene - navedeno je u saopštenju.

Kosti Svete Ane smještene su u drveni kivot /dar ostroškog bratstva/ i biće svečno iznesene na liturgijsko svenarodno poklonjenje na praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, 12. maja u manastirskoj Crkvi.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Cedo 10.05.2023. 15:25
    Za krcka. Verovatno nisi pravoslavac čim ovako komentarises. Spominjes neke litijase. Nemoj da diras druge vere ni tvoju niko ne dira. A ako baš želiš onda se informiše o pravoslavlju i srpskim obicajima
  • Generic placeholder image
    Krcko 10.05.2023. 11:51
    Ne valja ovo što rade mantijaši, potresati i vaditi kosti davno umrle žene. Ovo mi liči na nekrofiliju, ili žele crkvenu atrakciju i privlačenje vjernika. Ne kontam u čemu je poenta ovog skrnavljenja groba. I kako vlasti dozvoljavaju da se ovo radi:
Povezane vijesti
Maturanti i profesori obnovili tradiciju: Meč u malom fudbalu za kraj škole Maturanti i profesori obnovili tradiciju: Meč u malom fudbalu za kraj škole
Priča o Siniši i božijem čudu Priča o Siniši i božijem čudu
Mještani i sveštenik u radnoj akciji: Počela obnova Crkve Svetih Arhangela u naselju Hrupjela (FOTO) Mještani i sveštenik u radnoj akciji: Počela obnova Crkve Svetih Arhangela u naselju Hrupj...
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    4h 12m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    14h 30m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    14h 36m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    14h 34m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    13h 25m
    0