Пронађене мошти Свете Ане, мајке Светог Василија Острошког (ФОТО)

10.05.2023. 11:17
2
ИЗВОР: srna.rs

У родном селу Светог Василија Острошког - Мркоњићима у Требињу, пронађене су мошти Свете Ане, мајке овог великог светитеља, објављено је на сајту Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Православни вјерници примили су благодат на благодат обретењем земних остатака Светитељеве мајке Ане - Анастасије, само неколико дана прије прослављања његовог празника, 12. маја, наводи се у саопштењу Епархије.

Слика

Фото: srna.rs

- Пажљиво уклањање плоча, уз стручни надзор и искусне савете археолога, љекара и присутних свештених лица, открива читав, необично добро очуван женски скелет, у правилном анатомском положају, руку скрштених на грудима и дивне, златно-жуте боје - наводи се у саопштењу.

У гробљанској цркви Светог Николаја Мирликијског у светитељевим родним Мркоњићима, на Светој литургији, уз епископа захумско-херцеговачког Димитрија били су присутни и игумани Манастира Острог Сергије са братијом, те игумани Манастира Завала Василије, Манастира Косијерево Арсеније и парох мркоњићки, протојереј Никола /Јанковић/.

Слика

Фото: srna.rs

- Након што су све кости извађене, у свечаној литији бивају пренесене од гробља до манастирског храма Светог Василија /удаљеног неколико стотина метара/ гдје се, опет уз стручни надзор археолога и љекара, приступа њиховом детаљнијем чишћењу, прању у млакој води и припремању за накнадно прање у бијелом вину, премазивање маслиновим и ружиним уљем и коначно полагање у кивот у коме ће бити похрањене - наведено је у саопштењу.

Кости Свете Ане смјештене су у дрвени кивот /дар острошког братства/ и биће свечно изнесене на литургијско свенародно поклоњење на празник Светог Василија Острошког и Тврдошког, 12. маја у манастирској Цркви.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Cedo 10.05.2023. 15:25
    Za krcka. Verovatno nisi pravoslavac čim ovako komentarises. Spominjes neke litijase. Nemoj da diras druge vere ni tvoju niko ne dira. A ako baš želiš onda se informiše o pravoslavlju i srpskim obicajima
  • Generic placeholder image
    Krcko 10.05.2023. 11:51
    Ne valja ovo što rade mantijaši, potresati i vaditi kosti davno umrle žene. Ovo mi liči na nekrofiliju, ili žele crkvenu atrakciju i privlačenje vjernika. Ne kontam u čemu je poenta ovog skrnavljenja groba. I kako vlasti dozvoljavaju da se ovo radi:
Повезане вијести
На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    11h 28m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    10h 44m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    8h 0m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    6h 22m
    0
  • Данас Марковдан
    15h 10m
    0