Propao projekat kojim su vlasti Srpske obećavale "preporod" Mrkonjić Grada

26.02.2022. 17:41
0
IZVOR: capital.ba

Uvjeren sam da ova fabrika donosi perspektivu opštini, rekao je početkom septembra 2014. godine Milorad Dodik, tada predsjednik Republike Srpske, presjecajući vrpcu na svečanom otvoranju fabriku odjeće “Mak Mladost” u Mrkonjić Gradu.

- Želim da ovo bude privredni subjekt koji će moći da izvršava sve svoje obaveze prema radnicima i državi i sigurna sam da uspjeh neće izostati - oduševljena je bila tadašnji premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je prisustvovala svečanosti uz ministra finansija Zorana Tegeltiju i ministra industrije, energetike i rudarstva Srpske Željka Kovačevića.

Zajednički projekat opštine i strateškog partnera iz Makedonije pokrenut je na temeljima fabrike “Mladost” koja je zapošljavala 400 radnika.

Kako je tada Dodik poručio, fabrika je trebala da vrati život Mrkonjić Gradu.

Međutim, nakon sedam godina jasno je da je to bio samo odličan povod da se mjesec dana pred opšte izbore u BiH najviši politički vrh SNSD-a dobro ispromoviše.

Slika


Preduzeće je godinama uglavnom “životarilo”, bez velikog obrta i gdje se poslovanje svodilo na gubitak ili skomnu dobit, a broj radnika je sa početnih 110 vremenom spao na ispod 40.

Prošle godine je obustavilo proizvodnju da bi ovih dana Okružni sud u Banjaluci otvorio stečaj i to na zahtjev direktora Nevene Baneke koja je ostala jedina zaposlena i to na pola radnog vremena, odnosno četiri sata.

U predstečajnom postupku je utvrđeno kako je proizvodnja obustavljena 15. februara 2021. godine, kada je dio radnika otišao kod drugog poslodavca koji se bavi istom djelatnošću.

Nakon toga prodata je većina mašina i opreme, a u fabrici je ostao samo otpad.

- Dio opreme je prodat povjeriocima u kompenzaciji, a preostale mašine i oprema su skoro neupotrebljivi - stoji u izvještaju privremenog stečajnog upravnika koji je pronašao i veoma skromne zalihe gotovih proizvoda i sirovine.

Inače, utvrđene neizmirene obaveze preduzeća iznose 314.265 maraka.

- Očigledno je da je društvo platežno nesposobno, da ne obavlja registrovanu djelatnost i nije u stanju da izvršava dospjele obaveze te da su računi blokirani duže od 60 dana, čime su ispunjeni uslovi za otvaranje stečajnog postupka - navodi se u Rješenju suda.

Zvanični registri pokazuju kako je “Mak Mladost” samo 2014. godine kada je otvoren imao zapaženu dobit od preko 300.000 maraka.

Svake naredne rezultati su bili sve lošiji, sa prihodima na godišnjem nivou od oko 700.000 maraka što pokazuje kako je riječ o investiciji koja ni blizu nije ispunila svoja očekivanja.

Podsjećamo, preduzeće “Mak Mladost” radilo je u prostoru fabrike “Mladost”, koju je Vlada Republike Srpske kupila u procesu stečaja i prenijela u vlasništvo opštine Mrkonjić Grad, osnovavši preduzeće “Mladost MG”, a u čiju su rekonstrukciju, sanaciju i nabavku opreme Vlada Srpske i opština uložile 500.000 maraka.

 

Piše: Dejan Tovilović

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici
Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci
Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    18h 49m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    17h 33m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    12h 18m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    9h 17m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    9h 23m
    0