Пропао пројекат којим су власти Српске обећавале "препород" Мркоњић Града

26.02.2022. 17:41
0
ИЗВОР: capital.ba

Увјерен сам да ова фабрика доноси перспективу општини, рекао је почетком септембра 2014. године Милорад Додик, тада предсједник Републике Српске, пресјецајући врпцу на свечаном отворању фабрику одјеће “Мак Младост” у Мркоњић Граду.

- Желим да ово буде привредни субјект који ће моћи да извршава све своје обавезе према радницима и држави и сигурна сам да успјех неће изостати - одушевљена је била тадашњи премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, која је присуствовала свечаности уз министра финансија Зорана Тегелтију и министра индустрије, енергетике и рударства Српске Жељка Ковачевића.

Заједнички пројекат општине и стратешког партнера из Македоније покренут је на темељима фабрике “Младост” која је запошљавала 400 радника.

Како је тада Додик поручио, фабрика је требала да врати живот Мркоњић Граду.

Међутим, након седам година јасно је да је то био само одличан повод да се мјесец дана пред опште изборе у БиХ највиши политички врх СНСД-а добро испромовише.

Слика


Предузеће је годинама углавном “животарило”, без великог обрта и гдје се пословање сводило на губитак или скомну добит, а број радника је са почетних 110 временом спао на испод 40.

Прошле године је обуставило производњу да би ових дана Окружни суд у Бањалуци отворио стечај и то на захтјев директора Невене Банеке која је остала једина запослена и то на пола радног времена, односно четири сата.

У предстечајном поступку је утврђено како је производња обустављена 15. фебруара 2021. године, када је дио радника отишао код другог послодавца који се бави истом дјелатношћу.

Након тога продата је већина машина и опреме, а у фабрици је остао само отпад.

- Дио опреме је продат повјериоцима у компензацији, а преостале машине и опрема су скоро неупотребљиви - стоји у извјештају привременог стечајног управника који је пронашао и веома скромне залихе готових производа и сировине.

Иначе, утврђене неизмирене обавезе предузећа износе 314.265 марака.

- Очигледно је да је друштво платежно неспособно, да не обавља регистровану дјелатност и није у стању да извршава доспјеле обавезе те да су рачуни блокирани дуже од 60 дана, чиме су испуњени услови за отварање стечајног поступка - наводи се у Рјешењу суда.

Званични регистри показују како је “Мак Младост” само 2014. године када је отворен имао запажену добит од преко 300.000 марака.

Сваке наредне резултати су били све лошији, са приходима на годишњем нивоу од око 700.000 марака што показује како је ријеч о инвестицији која ни близу није испунила своја очекивања.

Подсјећамо, предузеће “Мак Младост” радило је у простору фабрике “Младост”, коју је Влада Републике Српске купила у процесу стечаја и пренијела у власништво општине Мркоњић Град, основавши предузеће “Младост МГ”, а у чију су реконструкцију, санацију и набавку опреме Влада Српске и општина уложиле 500.000 марака.

 

Пише: Дејан Товиловић

Коментари 0
Повезане вијести
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 27m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    11h 41m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    9h 31m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    12h 46m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    7h 29m
    0