Prosječna neto plata u februaru 1.256 KM

27.03.2023. 11:58
0
IZVOR: srna.rs

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u februaru iznosi 1.256 KM i veća je za 41 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u januaru, saopšteno je iz Saveza sindikata Srpske.

Iz Sindikata su istakli da je ovaj rast rezultat povećanja iznosa najniže plate sa 650 KM na 700 KM, a koje je stupilo na snagu početkom godine.

- Na osnovu navedenog povećanja prosječne plate evidentno je da povećanje najniže plate povlači za sobom i povećanje prosječne plate isplaćene u Srpskoj i da se i dalje treba zalagati za povećanje iznosa najniže plate. Povećanje najniže plate treba da prati povećanje plata i svih ostalih zaposlenih, a prvenstveno zaposlenih u realnom sektoru kako bi se zaustavio ili bar smanjio odliv radne snage u inostranstvo, a time i deficit radne snage na tržištu - navedeno je u saopštenju.

Sindikalna potrošačka korpa za februar iznosi 2.423 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,83 odsto.

Najveća prosječna plata u Srpskoj u februaru isplaćena je u djelatnosti vađenje ruda i kamena 1.672 KM, a najnižu su dobili radnici u građevinarstvu 918 KM.

Komentari 0
Povezane vijesti
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM
Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    3h 21m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    10h 27m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    8h 54m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    4h 36m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    10h 46m
    0