Proslava slave Hrama Svetog proroka Ilije i 116 godina postojanja

02.08.2024. 13:18
0
IZVOR: srna.rs

Crkva Svetog proroka Ilije u Maglaju u prisustvu brojnih vjernka proslavlja Ilindan, slavu ovog hrama i zaštitnika ove crkvene opštine.

Sveštenik Vladimir Kukić rekao je Srni da ovaj hram proslavlja 116 godina postojanja i da je ovogodišnja posjeta vjernika izuzetna.

- Svima nam mnogo znači, pogotovo vjernicima iz ovog kraja koji su u rasejanju a okupljaju se na današnji dan u našem hramu, koji čuva i baštini tradiciju maglajskog kraja - naveo je Kukić.

On je poručio da je radost veća što je ove godine osveštan ikonopis.

Prema njegovim riječima kumovi ove godine su braća Desimir i Milutin Moćić, sa sinovima Slavišom i Branimirom.

Maglajska parohija opisana je u monografiji "Na razmeđima vijekova - društveno istorijski pregled parohije maglajske 1883-2019", autora sociologa Davora Vidakovića, uz koautorstvo sveštenika Vladimira Kukića.

Sveti Ilija je veoma poštovan svetitelj u srpskom narodu i cjelokupnom pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovjednik hrišćanskih vrijednosti.

Ovog svetitelja u narodu još zovu i Gromovnik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Drvar se sprema za posjetu Njegove svetosti patrijarha Porfirija Drvar se sprema za posjetu Njegove svetosti patrijarha Porfirija
Od 13. decembra počinje primjena Pravilnika o zabrani pušenja u FBiH Od 13. decembra počinje primjena Pravilnika o zabrani pušenja u FBiH
Uvođenje srpskog jezika u povratničkoj opštini istorijski trenutak Uvođenje srpskog jezika u povratničkoj opštini istorijski trenutak
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 3m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 45m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 13m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 34m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 43m
    0