Proslavljena slava Pećke patrijaršije

15.10.2023. 12:02
0
IZVOR: srna.rs

U Pećkoj patrijaršiji proslavljena je slava manastira Pokrov Presvete Bogorodice, a Svetu arhijerejsku liturgiju je sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom služio vikar patrijarha srpskog, Njegovo preosveštenstvo episkop novobrdski Ilarion.

- Blagodatni Pokrov Presvete Bogorodice počiva i na ovom svetom mestu na blagouhaniju koje izlazi iz čudesne ikone Svete Krasnice Pećke. Ovde smo se okupili privučeni tom silom. Tako Gospod Hristos preko svoje Svete Majke krili nas. Ta majčinska zaštita je na svima nama, samo ako želimo da prihvatimo taj pokrov - istakao je vladika Ilarion.

Vladika Ilarion je rekao da onaj koji priča o Kosovu, a ne ide na svetu liturgiju, ne zna šta govori.

- Ako ne budemo na Kosovu i Metohiji na Liturgiji sve je propalo, sve je besmisleno, tada Kosovo nema smisla, Metohija nema smisla - poručio je vladika Ilarion.

Episkop Ilarion je igumaniji i sestrama manastira, kao i svim prisutnim vjernicima prenio blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija koji je, kako je istakao, svakog dana uz svoj narod.

- Izgleda kao da sve danas propada, a nas evo sve više i više, zato što naše življenje nije na zemlji, nego na nebesima i hvala vam što ste danas ovome posvedočili vašim dolaskom - poručio je vladika Ilarion.

Jučerašnjem bogosluženju prisustvovala je i pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, koja je istakla da je besjeda vladike Ilariona svima dala snagu u ovom teškom vremenu za narod na Kosovu i Metohiji.

- Ovaj praznik i molebani koji su prethodnih dana služeni pomogli su našem narodu da se muk i tišina koji su zavladali kako ulicama severa, tako ulicama juga, nakon stravičnih zločina počinjenih nad našom braćom, prenese u hramove. U toj tišini i u toj molitvi molimo se za mir, očuvanje naših porodica, ali i mir svuda u svetu, gde god narod gine. Pomolili smo za sve koji nas u crno zavijaju, za one koji nas proganjaju, za predstavnike međunarodne zajednice, koji su pored očiju slepi, usana nemi, da konačno progledaju, progovore o golgoti koju naš narod proživljava pod okupacijom privremenih institucija samouprave u Prištini - istakla je Parlićeva.

Domaćin slave bio je Pećanac Borislav Jokić, a za sljedeću godinu te časti se prihvatio Nenad Nešić iz Republike Srpske, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Sveta arhijerejska liturgija na praznik Pokrova Presvete Bogodorice služena je juče i u manastiru Sokolica, čija je crkva posvećena ovom prazniku.

Liturgiju je služio Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije, uz sasluživanje sveštenstva i vjernog naroda, a posebno djece, koji su u velikom broju došli da proslave praznik u ovom manastiru.

Nakon Svete liturgije i blagosiljanja slavskog kolača, sestrinstvo manastira priredilo je trpezu ljubavi za sve prisutne.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas Pokrov Presvete Bogorodice Danas Pokrov Presvete Bogorodice
Sutra Pokrov Presvete Bogorodice Sutra Pokrov Presvete Bogorodice
Patrijarh srpski Porfirije služio arhijerejsku liturgiju u Pećkoj patrijaršiji Patrijarh srpski Porfirije služio arhijerejsku liturgiju u Pećkoj patrijaršiji
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    20h 19m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    11h 17m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    19h 43m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    17h 58m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    19h 37m
    0