Прослављена слава Пећке патријаршије

15.10.2023. 12:02
0
ИЗВОР: srna.rs

У Пећкој патријаршији прослављена је слава манастира Покров Пресвете Богородице, а Свету архијерејску литургију је са свештенством, монаштвом и вјерним народом служио викар патријарха српског, Његово преосвештенство епископ новобрдски Иларион.

- Благодатни Покров Пресвете Богородице почива и на овом светом месту на благоуханију које излази из чудесне иконе Свете Краснице Пећке. Овде смо се окупили привучени том силом. Тако Господ Христос преко своје Свете Мајке крили нас. Та мајчинска заштита је на свима нама, само ако желимо да прихватимо тај покров - истакао је владика Иларион.

Владика Иларион је рекао да онај који прича о Косову, а не иде на свету литургију, не зна шта говори.

- Ако не будемо на Косову и Метохији на Литургији све је пропало, све је бесмислено, тада Косово нема смисла, Метохија нема смисла - поручио је владика Иларион.

Епископ Иларион је игуманији и сестрама манастира, као и свим присутним вјерницима пренио благослов Његове светости патријарха српског Порфирија који је, како је истакао, сваког дана уз свој народ.

- Изгледа као да све данас пропада, а нас ево све више и више, зато што наше живљење није на земљи, него на небесима и хвала вам што сте данас овоме посведочили вашим доласком - поручио је владика Иларион.

Јучерашњем богослужењу присуствовала је и помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Милена Парлић, која је истакла да је бесједа владике Илариона свима дала снагу у овом тешком времену за народ на Косову и Метохији.

- Овај празник и молебани који су претходних дана служени помогли су нашем народу да се мук и тишина који су завладали како улицама севера, тако улицама југа, након стравичних злочина почињених над нашом браћом, пренесе у храмове. У тој тишини и у тој молитви молимо се за мир, очување наших породица, али и мир свуда у свету, где год народ гине. Помолили смо за све који нас у црно завијају, за оне који нас прогањају, за представнике међународне заједнице, који су поред очију слепи, усана неми, да коначно прогледају, проговоре о голготи коју наш народ проживљава под окупацијом привремених институција самоуправе у Приштини - истакла је Парлићева.

Домаћин славе био је Пећанац Борислав Јокић, а за сљедећу годину те части се прихватио Ненад Нешић из Републике Српске, објављено је на сајту Српске православне цркве.

Света архијерејска литургија на празник Покрова Пресвете Богодорице служена је јуче и у манастиру Соколица, чија је црква посвећена овом празнику.

Литургију је служио Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије, уз саслуживање свештенства и вјерног народа, а посебно дјеце, који су у великом броју дошли да прославе празник у овом манастиру.

Након Свете литургије и благосиљања славског колача, сестринство манастира приредило је трпезу љубави за све присутне.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Покров Пресвете Богородице Данас Покров Пресвете Богородице
Сутра Покров Пресвете Богородице Сутра Покров Пресвете Богородице
Патријарх српски Порфирије служио архијерејску литургију у Пећкој патријаршији Патријарх српски Порфирије служио архијерејску литургију у Пећкој патријаршији
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    12h 57m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    13h 11m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    15h 28m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    13h 3m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    5h 18m
    0