Prvi put urađena složena operacija rekonstrukcije defekta kože u UKC-u Republike Srpske

21.08.2024. 12:14
0
IZVOR: srna.rs

Hirurški tim Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju prvi put je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske /UKC/ u Banjaluci uradio složeni operativni zahvat rekonstrukcije defekta kože nakon mutilantne traume šake.

Iz UKC-a su saopštili da je riječ o veoma složenom zahvatu jer je, osim teorijskog znanja, potrebno mnogo manuelne vještine hirurga.

- Pacijet G.Đ. /49/ zadobio je povredu lijeve šake prilikom rada sa brusilicom, pri čemu su mu oštećene ekstenzorne tetive, te je došlo do nekroze kože dorzuma šake sa posljedičnim defektom kože i eksponiranim koštano tetivnim strukturama. S obzirom na težinu povrede, postojala je velika mogućnost da pacijent izgubi funkcionalnost ruke - dodaje se u saopštenju.

Slika

Foto: Facebook/UKC Republike Srpske

Defekt kože je rekonstruisan mikrohirurškom tehnikom perforatorskim režnjem zadnje podlaktice, a operativni zahvat, koji je trajao tri sata, protekao je bez komplikacija i kako je planirano.

- Posebno nas raduje činjenica što je pacijent ukazao povjerenje našim hirurzima i našoj ustanovi jer kao slovenački osiguranik mogao je operaciju da uradi i u Sloveniji - ističe se u saopštenju.

Tim su činili glavni hirurg operater specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije Goran Vukadinović, asistenti specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije Miljan Petković i specijalizant plastično-rekonstruktivne hirurgije Luka Rajkovača, te specijalista anesteziologije sa reanimacijom Ivana Popović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Čuveni plastični hirurg dr Dražan Erić gostuje i izvodi komplikovan hirurški zahvat u UKC Banjaluka (VIDEO) Čuveni plastični hirurg dr Dražan Erić gostuje i izvodi komplikovan hirurški zahvat u UKC ...
Đoković: Operacija dobro prošla Đoković: Operacija dobro prošla
Operisan Novak Đoković Operisan Novak Đoković
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 41m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 32m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 19m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 45m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 27m
    0