Prvi slučaj liječenja korone plazmom u Sloveniji uspješan

27.11.2020. 20:44
0
IZVOR: Tanjug

Stanje pacijenta zaraženog korona virusom i hospitalizovanog sa upalom pluća u bolnici u Ljubljani poboljšalo se nakon što je primio krvnu plazmu, saopštio je danas Slovenački centar za transfuziju krvi.

Centar je potvrdio da je prije nekoliko dana izdao prve dvije jedinice hiperimune plazme, odnosno plazme s dovoljno takozvanih neutralizacionih antitijela za liječenje pacijenta sa kovid-19, a bolnica UKC Ljubljana obavijestila je zatim centar da se njegovo stanje poboljšalo nakon tretmana, prenosi STA.

Od početka jula, Centar za transfuziju krvi prikupio je 280 uzoraka plazme od osoba koje su preboljele infekciju korona virusom.

Trenutno centar ima spremnih 80 jedinica hiperimune plazme. Ipak, za sada nisu svi prikupljeni uzorci prošli sva potrebna ispitivanja.

Iako se liječenje plazmom vijekovima koristi za razne zarazne bolesti, čak i nakon što su vakcine postale široko rasprostranjene, različita sprovedena ispitivanja još nisu dala jasan odgovor u pogledu bezbjednosti i efikasnosti ove metode za liječenje kovid-19.

Komentari 0
Povezane vijesti
Snijeg pada u Sloveniji i Hrvatskoj (VIDEO) Snijeg pada u Sloveniji i Hrvatskoj (VIDEO)
Struja u Srpskoj bi mogla da poskupi nakon presude u korist slovenačke elektroprivrede? Struja u Srpskoj bi mogla da poskupi nakon presude u korist slovenačke elektroprivrede?
Skandal u Ljubljani: Ljekari odstranili želudac zdravom pacijentu! Skandal u Ljubljani: Ljekari odstranili želudac zdravom pacijentu!
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    9h 14m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    6h 25m
    7
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    22h 11m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    20h 33m
    0
  • U toku potraga za nestalim Miodragom Cvanićem
    5h 1m
    0