Први случај лијечења короне плазмом у Словенији успјешан

27.11.2020. 20:44
0
ИЗВОР: Tanjug

Стање пацијента зараженог корона вирусом и хоспитализованог са упалом плућа у болници у Љубљани побољшало се након што је примио крвну плазму, саопштио је данас Словеначки центар за трансфузију крви.

Центар је потврдио да је прије неколико дана издао прве двије јединице хиперимуне плазме, односно плазме с довољно такозваних неутрализационих антитијела за лијечење пацијента са ковид-19, а болница УКЦ Љубљана обавијестила је затим центар да се његово стање побољшало након третмана, преноси СТА.

Од почетка јула, Центар за трансфузију крви прикупио је 280 узорака плазме од особа које су пребољеле инфекцију корона вирусом.

Тренутно центар има спремних 80 јединица хиперимуне плазме. Ипак, за сада нису сви прикупљени узорци прошли сва потребна испитивања.

Иако се лијечење плазмом вијековима користи за разне заразне болести, чак и након што су вакцине постале широко распрострањене, различита спроведена испитивања још нису дала јасан одговор у погледу безбједности и ефикасности ове методе за лијечење ковид-19.

Коментари 0
Повезане вијести
Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО) Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО)
Струја у Српској би могла да поскупи након пресуде у корист словеначке електропривреде? Струја у Српској би могла да поскупи након пресуде у корист словеначке електропривреде?
Скандал у Љубљани: Љекари одстранили желудац здравом пацијенту! Скандал у Љубљани: Љекари одстранили желудац здравом пацијенту!
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    4h 17m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    16h 54m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    20h 42m
    0
  • Крађа у Палама
    2h 35m
    0
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    20h 26m
    0