Prvi upisni rok na fakultetima: Jagma za plavu i bijelu uniformu

01.07.2021. 11:16
0
IZVOR: nezavisne.com

Nakon prvog prijemnog ispita za prvi ciklus studija na velikom broju studijskih programa na dva javna univerziteta u Srpskoj popunjena su skoro sva mjesta, potvrdili su za "Nezavisne" s ovih visokoobrazovnih ustanova.

Konkursom za upis studenata u prvu godinu studija na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj planirano je da bude upisano 4.720 brucoša.

Naime, kako kažu s Univerziteta u Banjaluci najviše kandidata je ostvarilo pravo upisa na Fakultet bezbjednosnih nauka, Elektrotehnički fakultet, Medicinski fakultet, te studijske programe Predškolsko vaspitanje i Psihologija na Filozofskom fakultetu.

- Studijski program Arhitektura na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, studijski program Matematika i informatika na Prirodno-matematičkom fakultetu, studijski program Engleski jezik na Filološkom fakultetu, te SP Političke nauke na Fakultetu političkih nauka na ovim studijskim programima popunjena su gotovo sva mjesta - kazali su iz Univerziteta u Banjaluci.

Ističu da veliko interesovanje vlada i za pojedine studijske programe Mašinskog fakulteta, te Ekonomski i Pravni fakultet.

Najviše slobodnih mjesta je ostalo na studijskim programima na Prirodno-matematičkom fakultetu, Tehnološkom fakultetu, Rudarskom fakultetu i Poljoprivrednom fakultetu.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, kazao je za "Nezavisne novine" da već tradicionalno vlada veliko interesovanje za ovaj fakultet.

- Mi smo jako počastvovani što imamo veliki broj studenata koji su zainteresovani za naš fakultet - kazao je Škrbić.

Ističe da je za medicinu veća zainteresovanost nego što su njihovi kapaciteti.

- Studijski programi kao što su Radiološka tehnologija ili Studijski program za laboratorijsku dijagnostiku i fizikalnu rehabilitaciju su već popunjeni. Nešto manje interesovanje ove godine je za studijski program Stomatologija i Farmacija - kazao je Škrbić.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka, kazao je da su već u prvom upisnom roku ispunili upisne kvote.

- Rekordna je zainteresovanost mladih za upis, koja je iz godine u godinu veća. Ove godine imali smo 178 prijavljenih kandidata, a primali smo 130 - kazao je Ćeranić.

Dok na pojedinim fakultetima vlada gužva, na nekoliko fakulteta ne samo da kvote nisu popunjene, nego je i broj studenata koji su polagali prijemni ispit zabrinjavajuće mali.

Radosav Dekić, prodekan za nastavu na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Banjaluka, kazao je za "Nezavisne novine" da se na svih osam studijskih programa prijavilo 65 kandidata, iako je konkursom predviđeno da u prvu godinu studiranja bude upisano 230 studenata.

- Najveće interesovanje je bilo na studijskom programu Matematika i informatika. Na smjeru Informatika, gdje je konkursom bilo predviđeno da se upiše 25 kandidata, imali smo 28 prijavljenih - kazao je Dekić.

Dodao je da je odmah poslije toga najviše zainteresovanih budućih studenata bilo za smjer Biologija, dok su ostali imali manji broj prijavljenih kandidata.

- Broj prijavljenih studenata ove godine je manji nego ranijih godina - kazao je Dekić i ističe da nadu polažu u drugi upisni rok.

Vera Ćerviz Nišić, prorektor Univerziteta Istočno Sarajevo, kazala je za "Nezavisne" da je najveće interesovanje vladalo za Medicinski fakultet u Foči.

- Ove godine su u prvom upisnom roku na sva tri studijska programa na Medicinskom fakultetu popunjene sve kvote što se tiče budžeta, ali veliko interesovanje je bilo za studijski program Računarstvo i informatika na Tehničkom fakultetu - kazala je Ćerviz Nišićeva.

Dodala je da najviše slobodnih mjesta ima na Filozofskom fakultetu, i to studijski programi Matematika i fizika, Istorija, Srpski jezik, Filozofija i Geografija.

Inače, prijavljivanje kandidata za drugi upisni rok počinje 30. avgusta i traje do 3. septembra. Polaganje prijemnog ispita je 6. septembra, a objavljivanje rezultata je do 8. septembra. Upis primljenih kandidata počinje 13. i traje do 17. septembra.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prirodne nauke na izdisaju: Mladi ne upisuju fiziku i biologiju Prirodne nauke na izdisaju: Mladi ne upisuju fiziku i biologiju
Mogu li studentski novčanici podnijeti visoke cijene kirija? Mogu li studentski novčanici podnijeti visoke cijene kirija?
Srpsko Kosovo u Hercegovini — na stopi Svetog Save i Svetog Vasilija Srpsko Kosovo u Hercegovini — na stopi Svetog Save i Svetog Vasilija
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 59m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 41m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 9m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 30m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 39m
    0