Први уписни рок на факултетима: Јагма за плаву и бијелу униформу

01.07.2021. 11:16
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Након првог пријемног испита за први циклус студија на великом броју студијских програма на два јавна универзитета у Српској попуњена су скоро сва мјеста, потврдили су за "Независне" с ових високообразовних установа.

Конкурсом за упис студената у прву годину студија на јавним универзитетима у Републици Српској планирано је да буде уписано 4.720 бруцоша.

Наиме, како кажу с Универзитета у Бањалуци највише кандидата је остварило право уписа на Факултет безбједносних наука, Електротехнички факултет, Медицински факултет, те студијске програме Предшколско васпитање и Психологија на Филозофском факултету.

- Студијски програм Архитектура на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету, студијски програм Математика и информатика на Природно-математичком факултету, студијски програм Енглески језик на Филолошком факултету, те СП Политичке науке на Факултету политичких наука на овим студијским програмима попуњена су готово сва мјеста - казали су из Универзитета у Бањалуци.

Истичу да велико интересовање влада и за поједине студијске програме Машинског факултета, те Економски и Правни факултет.

Највише слободних мјеста је остало на студијским програмима на Природно-математичком факултету, Технолошком факултету, Рударском факултету и Пољопривредном факултету.

Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци, казао је за "Независне новине" да већ традиционално влада велико интересовање за овај факултет.

- Ми смо јако почаствовани што имамо велики број студената који су заинтересовани за наш факултет - казао је Шкрбић.

Истиче да је за медицину већа заинтересованост него што су њихови капацитети.

- Студијски програми као што су Радиолошка технологија или Студијски програм за лабораторијску дијагностику и физикалну рехабилитацију су већ попуњени. Нешто мање интересовање ове године је за студијски програм Стоматологија и Фармација - казао је Шкрбић.

Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Бањалука, казао је да су већ у првом уписном року испунили уписне квоте.

- Рекордна је заинтересованост младих за упис, која је из године у годину већа. Ове године имали смо 178 пријављених кандидата, а примали смо 130 - казао је Ћеранић.

Док на појединим факултетима влада гужва, на неколико факултета не само да квоте нису попуњене, него је и број студената који су полагали пријемни испит забрињавајуће мали.

Радосав Декић, продекан за наставу на Природно-математичком факултету (ПМФ) Бањалука, казао је за "Независне новине" да се на свих осам студијских програма пријавило 65 кандидата, иако је конкурсом предвиђено да у прву годину студирања буде уписано 230 студената.

- Највеће интересовање је било на студијском програму Математика и информатика. На смјеру Информатика, гдје је конкурсом било предвиђено да се упише 25 кандидата, имали смо 28 пријављених - казао је Декић.

Додао је да је одмах послије тога највише заинтересованих будућих студената било за смјер Биологија, док су остали имали мањи број пријављених кандидата.

- Број пријављених студената ове године је мањи него ранијих година - казао је Декић и истиче да наду полажу у други уписни рок.

Вера Ћервиз Нишић, проректор Универзитета Источно Сарајево, казала је за "Независне" да је највеће интересовање владало за Медицински факултет у Фочи.

- Ове године су у првом уписном року на сва три студијска програма на Медицинском факултету попуњене све квоте што се тиче буџета, али велико интересовање је било за студијски програм Рачунарство и информатика на Техничком факултету - казала је Ћервиз Нишићева.

Додала је да највише слободних мјеста има на Филозофском факултету, и то студијски програми Математика и физика, Историја, Српски језик, Филозофија и Географија.

Иначе, пријављивање кандидата за други уписни рок почиње 30. августа и траје до 3. септембра. Полагање пријемног испита је 6. септембра, а објављивање резултата је до 8. септембра. Упис примљених кандидата почиње 13. и траје до 17. септембра.

Коментари 0
Повезане вијести
Пријаве за упис на прву годину до 28. јуна, полагање пријемног испита 1. јула Пријаве за упис на прву годину до 28. јуна, полагање пријемног испита 1. јула
У четири средње школе на подручју града Источно Сарајево планиран упис 668 ученика У четири средње школе на подручју града Источно Сарајево планиран упис 668 ученика
Почео јунски упис у средње школе у Српској Почео јунски упис у средње школе у Српској
Најчитаније
 • Ватрогасци из Источног Сарајева потресном поруком опростили се од младог колеге
  22h 16m
  0
 • Убијене двије особе, једна повријеђена
  10h 45m
  0
 • Др Владимир Радовић нови специјалиста гинекологије и акушерства у Болници „Србија“
  17h 16m
  6
 • Мостарка има рак који је метастазирао, а и супруг јој је тешко болестан: Помозимо јој у лијечењу
  21h 31m
  0
 • Путниче намјерниче, ако пролазиш кроз Улм сврати на српско војничко гробље
  11h 47m
  2