Први уписни рок на факултетима: Јагма за плаву и бијелу униформу

01.07.2021. 11:16
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Након првог пријемног испита за први циклус студија на великом броју студијских програма на два јавна универзитета у Српској попуњена су скоро сва мјеста, потврдили су за "Независне" с ових високообразовних установа.

Конкурсом за упис студената у прву годину студија на јавним универзитетима у Републици Српској планирано је да буде уписано 4.720 бруцоша.

Наиме, како кажу с Универзитета у Бањалуци највише кандидата је остварило право уписа на Факултет безбједносних наука, Електротехнички факултет, Медицински факултет, те студијске програме Предшколско васпитање и Психологија на Филозофском факултету.

- Студијски програм Архитектура на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету, студијски програм Математика и информатика на Природно-математичком факултету, студијски програм Енглески језик на Филолошком факултету, те СП Политичке науке на Факултету политичких наука на овим студијским програмима попуњена су готово сва мјеста - казали су из Универзитета у Бањалуци.

Истичу да велико интересовање влада и за поједине студијске програме Машинског факултета, те Економски и Правни факултет.

Највише слободних мјеста је остало на студијским програмима на Природно-математичком факултету, Технолошком факултету, Рударском факултету и Пољопривредном факултету.

Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци, казао је за "Независне новине" да већ традиционално влада велико интересовање за овај факултет.

- Ми смо јако почаствовани што имамо велики број студената који су заинтересовани за наш факултет - казао је Шкрбић.

Истиче да је за медицину већа заинтересованост него што су њихови капацитети.

- Студијски програми као што су Радиолошка технологија или Студијски програм за лабораторијску дијагностику и физикалну рехабилитацију су већ попуњени. Нешто мање интересовање ове године је за студијски програм Стоматологија и Фармација - казао је Шкрбић.

Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Бањалука, казао је да су већ у првом уписном року испунили уписне квоте.

- Рекордна је заинтересованост младих за упис, која је из године у годину већа. Ове године имали смо 178 пријављених кандидата, а примали смо 130 - казао је Ћеранић.

Док на појединим факултетима влада гужва, на неколико факултета не само да квоте нису попуњене, него је и број студената који су полагали пријемни испит забрињавајуће мали.

Радосав Декић, продекан за наставу на Природно-математичком факултету (ПМФ) Бањалука, казао је за "Независне новине" да се на свих осам студијских програма пријавило 65 кандидата, иако је конкурсом предвиђено да у прву годину студирања буде уписано 230 студената.

- Највеће интересовање је било на студијском програму Математика и информатика. На смјеру Информатика, гдје је конкурсом било предвиђено да се упише 25 кандидата, имали смо 28 пријављених - казао је Декић.

Додао је да је одмах послије тога највише заинтересованих будућих студената било за смјер Биологија, док су остали имали мањи број пријављених кандидата.

- Број пријављених студената ове године је мањи него ранијих година - казао је Декић и истиче да наду полажу у други уписни рок.

Вера Ћервиз Нишић, проректор Универзитета Источно Сарајево, казала је за "Независне" да је највеће интересовање владало за Медицински факултет у Фочи.

- Ове године су у првом уписном року на сва три студијска програма на Медицинском факултету попуњене све квоте што се тиче буџета, али велико интересовање је било за студијски програм Рачунарство и информатика на Техничком факултету - казала је Ћервиз Нишићева.

Додала је да највише слободних мјеста има на Филозофском факултету, и то студијски програми Математика и физика, Историја, Српски језик, Филозофија и Географија.

Иначе, пријављивање кандидата за други уписни рок почиње 30. августа и траје до 3. септембра. Полагање пријемног испита је 6. септембра, а објављивање резултата је до 8. септембра. Упис примљених кандидата почиње 13. и траје до 17. септембра.

Коментари 0
Повезане вијести
Српско Косово у Херцеговини — на стопи Светог Саве и Светог Василија Српско Косово у Херцеговини — на стопи Светог Саве и Светог Василија
Од сутра до 30. августа пријављивање за други уписни рок Од сутра до 30. августа пријављивање за други уписни рок
Пријаве за упис на прву годину до 28. јуна, полагање пријемног испита 1. јула Пријаве за упис на прву годину до 28. јуна, полагање пријемног испита 1. јула
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 20m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 43m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 16m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 13m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 4m
    0