Putin: Bombardovanje SR Jugoslavije - velika tragedija

24.03.2024. 12:54
0
IZVOR: sputnikportal.rs

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je bombardovanje Jugoslavije prije 25 godina velika tragedija i ocijenio da su dejstva Zapada bila nedopustiva i da su, u suštini, pokrenula rat u Evropi.

- To je ogromna tragedija. To što je učinio Zapad je generalno nedopustivo. Bez ikakve rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija direktno su započeli vojna dejstva, rat, u suštini, u centru Evrope - rekao je Putin u intervjuu za film „Beograd“ televizijskog kanala „Rusija“.

Ruski predsjednik je naglasio da bombardovanje Beograda ne može da izazove ništa drugo osim osudu.

Bilo je mnogo poluga za pritisak na Jeljcina

Prema Putinovim riječima, poluga uticaja na prvog predsjednika Ruske Federacije Borisa Jeljcina bilo je mnogo prije 25 godina jer je Rusija bila zavisna i izgubila je znatan dio svog suvereniteta.

- Rusija je bila prilično slaba i bila je zavisna od raznih vrsta finansijskih instrumenata i mehanizama, od političkih, unutarpolitičkih. U tom smislu može se sa žalošću konstatovati da je Rusija na trenutak izgubila znatan dio svog suvereniteta - rekao je Putin.

Putinovo mišljenje o zauzimanju aerodroma "Slatina"

Predsjednik Rusije je ispričao da ga je u vrijeme događaja u Jugoslaviji 1999. godine, kada je obavljao dužnost sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije, tadašnji načelnik Generalštaba Anatolij Kvašnjin pitao za mišljenje u vezi sa zauzimanjem aerodroma „Slatina“ u Prištini.

Putin mu je tada odgovorio: „Ako smatraš da se to isplati, ti to i radi“.

Ruske oružane snage su u junu 1999. godine na prepad preuzele kontrolu nad aerodromom „Slatina“ (glavnim vojnim aerodromom kod Prištine) nekoliko sati prije nego što su namjeravale da ga zauzmu snage NATO-a.

Putin se sjeća da je na pitanje zašto je to potrebno Kvašnjin odgovorio: jasno je da ćemo morati nekada da odemo odatle, ali ćemo imati čime da trgujemo.

- Znam da nije rizikovao da to usglašava s višim zvanilnicima, uključujući Ministarstvo odbrane, to je bilo učinjeno. Sa mnom je o tome u svakom slučaju razgovarao i tražio moje mišljenje. A ja sam mu tako i rekao: Ako smatraš da se isplati, ti to radi - rekao je Putin.

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan prije 25 godina – 24. marta 1999. godine. Procijenjeno je da je poginulo oko 2.500 civila, među njima 89 djece, a ranjeno oko 6.000 osoba.

Srušeni su mostovi, uništena infrastruktura, bombardovane škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, ambasada, spomenici kulture, crkve i manastiri, a gotovo da nema grada koji se nije našao na meti NATO bombi.

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ donijeta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Komentari 0
Povezane vijesti
Posljedice NATO bombi sa osiromašenim uranijumom se i danas osjećaju Posljedice NATO bombi sa osiromašenim uranijumom se i danas osjećaju
Istorijski čas povodom Dana sjećanja na žrtve NATO agresije na Srpsku Istorijski čas povodom Dana sjećanja na žrtve NATO agresije na Srpsku
U Istočnoj Ilidži sutra obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO agresije na Srpsku U Istočnoj Ilidži sutra obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO agresije na Srpsku
Najčitanije
  • Izgorio automobil u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    11h 6m
    0
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    2h 55m
    1
  • Knez Miloš - oslobodilac i autokrata
    15h 32m
    0
  • Jednomjesečni pritvor muškarcu zbog mučenja psa
    11h 19m
    6
  • Uhapšen muškarac, zaplijenjeno više od kilogram droge
    13h 27m
    0