Putin: Kratkovida politika Evrope izazvala krizu

03.06.2022. 19:51
0
IZVOR: srna.rs

Kratkovida politika evropskih političara, a ne Rusije, izazvala je energetsku krizu, a Moskva je spremna da preduzme neophodne mjere za sprečavanje globalne krize sa hranom, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Vidimo pokušaje da se usmjeri na Rusiju ono što se dešava na tržištu hrane, ali to je pokušaj svaljivanja krivice na nekog drugog - rekao je Putin u intervjuu televiziji "Rusija 1".

On je podsjetio da su, protivno tvrdnjama zapadnih političara, problemi na tržištu hrane počeli tokom pandemije kovid 19, davno prije specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Putin je sugerisao da je odluka zapadnih zemalja da sankcionišu rusko vještačko đubrivo bila "kratkovida, glupa i pogrešna politika" i da je to "dovelo do ćorsokaka".

On je odbacio navode da Rusija pokušava da blokira izvoz ukrajinskog žita i rekao da je Rusija sama spremna da poveća izvoz žitarica za 50 miliona tona, navodi "Sputnjik".

Kijev, rekao je ruski predsjednik, mora da očisti teritorije pod svojom kontrolom i osigura bezbjedan izvoz svojih zaliha hrane.

On je dodao da Rusija završava čišćenje oblasti pod svojom kontrolom i da se priprema da osigura bezbjedan transport robe i ulazak brodova u Crnom i Azovskom moru.

Putin je rekao da isto važi za energiju i da su zapadne zemlje precijenile mogućnosti alternativnih energetskih izvora. On je dodao da "kratkovida" energetska politika Brisela stoji iza rasta cijena u ovom segmentu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Putin: Poznati izvršioci, sada treba saznati ko su nalogodavci Putin: Poznati izvršioci, sada treba saznati ko su nalogodavci
Pješačio do Moskve da uživo vidi Putina, sada krenuo na Olimpijske igre u Pariz (VIDEO) Pješačio do Moskve da uživo vidi Putina, sada krenuo na Olimpijske igre u Pariz (VIDEO)
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    11h 28m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    10h 24m
    0
  • Posljednji kondorov let
    23h 53m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    10h 28m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    7h 21m
    0