Путин: Кратковида политика Европе изазвала кризу

03.06.2022. 19:51
0
ИЗВОР: srna.rs

Кратковида политика европских политичара, а не Русије, изазвала је енергетску кризу, а Москва је спремна да предузме неопходне мјере за спречавање глобалне кризе са храном, рекао је данас руски предсједник Владимир Путин.

- Видимо покушаје да се усмјери на Русију оно што се дешава на тржишту хране, али то је покушај сваљивања кривице на неког другог - рекао је Путин у интервјуу телевизији "Русија 1".

Он је подсјетио да су, противно тврдњама западних политичара, проблеми на тржишту хране почели током пандемије ковид 19, давно прије специјалне војне операције Русије у Украјини.

Путин је сугерисао да је одлука западних земаља да санкционишу руско вјештачко ђубриво била "кратковида, глупа и погрешна политика" и да је то "довело до ћорсокака".

Он је одбацио наводе да Русија покушава да блокира извоз украјинског жита и рекао да је Русија сама спремна да повећа извоз житарица за 50 милиона тона, наводи "Спутњик".

Кијев, рекао је руски предсједник, мора да очисти територије под својом контролом и осигура безбједан извоз својих залиха хране.

Он је додао да Русија завршава чишћење области под својом контролом и да се припрема да осигура безбједан транспорт робе и улазак бродова у Црном и Азовском мору.

Путин је рекао да исто важи за енергију и да су западне земље прецијениле могућности алтернативних енергетских извора. Он је додао да "кратковида" енергетска политика Брисела стоји иза раста цијена у овом сегменту.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци
Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО) Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО)
Најчитаније
 • Слана бајадера
  16h 18m
  0
 • Злочин у Варварину
  15h 53m
  1
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  8h 55m
  1
 • Муфтија Јусуфспахић се расплакао у програму уживо: Србија и српски народ нису геноцидни
  7h 48m
  6
 • Бојан Гуњак и Драгослав Пантић крећу на хуманитарни поход за Магдалену и Хелену
  9h 9m
  0