Путин: Кратковида политика Европе изазвала кризу

03.06.2022. 19:51
0
ИЗВОР: srna.rs

Кратковида политика европских политичара, а не Русије, изазвала је енергетску кризу, а Москва је спремна да предузме неопходне мјере за спречавање глобалне кризе са храном, рекао је данас руски предсједник Владимир Путин.

- Видимо покушаје да се усмјери на Русију оно што се дешава на тржишту хране, али то је покушај сваљивања кривице на неког другог - рекао је Путин у интервјуу телевизији "Русија 1".

Он је подсјетио да су, противно тврдњама западних политичара, проблеми на тржишту хране почели током пандемије ковид 19, давно прије специјалне војне операције Русије у Украјини.

Путин је сугерисао да је одлука западних земаља да санкционишу руско вјештачко ђубриво била "кратковида, глупа и погрешна политика" и да је то "довело до ћорсокака".

Он је одбацио наводе да Русија покушава да блокира извоз украјинског жита и рекао да је Русија сама спремна да повећа извоз житарица за 50 милиона тона, наводи "Спутњик".

Кијев, рекао је руски предсједник, мора да очисти територије под својом контролом и осигура безбједан извоз својих залиха хране.

Он је додао да Русија завршава чишћење области под својом контролом и да се припрема да осигура безбједан транспорт робе и улазак бродова у Црном и Азовском мору.

Путин је рекао да исто важи за енергију и да су западне земље прецијениле могућности алтернативних енергетских извора. Он је додао да "кратковида" енергетска политика Брисела стоји иза раста цијена у овом сегменту.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци
Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО) Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО)
Познато колико је Путин добио гласова на изборима Познато колико је Путин добио гласова на изборима
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    3h 53m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    21h 36m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    15h 53m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    22h 51m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    23h 27m
    0