Radnik pošte otpušten jer je pijan dolazio na posao

20.07.2024. 20:15
0
IZVOR: glassrpske.com

Radnik Hrvatske pošte (HP) na području Zagreba, dobio je otkaz jer je često bio pijan na poslu i nije na vrijeme uručivao pošiljke, a odluci o otkazu usprotivio se sindikat HP tvrdeći da "HP nije uzeo u obzir sve okolnosti slučaja, prije svega da se poštar liječi od alkoholizma, da nije namjerno počinio povrede radne discipline, kao i da mu treba podsticaj u liječenju".

Radnik je zatim tužio Poštu tražeći da se odluka o otkazu poništi, a kao argument u parnici koristio je protivljenje sindikata, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Ja sam liječeni alkoholičar, posrnuo sam i više nisam mogao da stanem nakon jednog pića. Otišao sam 15 dana u bolnicu na liječenje. Sada sam dobro i molim za još jednu priliku - naveo je poštar.

Sudija je odbacio njegov zahtjev, navodeći da iz dokumentacije proizlazi da je poštar krenuo na liječenje tek nakon otkaza u avgustu prošle godine.

Kao neposredan povod za otkaz Pošta je navela kontrolu na radnom mjestu prošle godine u junu, kada mu je izmjereno 1,11 promila alkohola.

Ranije je već bio upozoravan na kršenja discipline - jednom zbog neisporučivanja pošiljke, a drugi put jer je na poslu imao čak 3,17 promila alkohola u krvi.

- Prilikom zadnje kontrole, osim alkohola, utvrđene su i druge velike nepravilnosti u radu. Tačnije, dostava više stotina pošiljaka koje je zadužio kasnila je više od mjesec dana, a neke pošiljke su nedostajale, na šta je poštar rekao da ih je izgubio - saopštila je Hrvatska pošta.

U prethodnom slučaju za jednu pošiljku, koja se vodila kao uručena, utvrđeno je da se nalazila u njegovoj kući, što "upućuje na voljni element prikrivanja propusta u radu koji su mogli rezultirati štetom za korisnika i poslodavca", rekli su u HP.

Sudija je potvrdio da je otkaz bio potpuno zakonit i opravdan i naložio otpuštenom radniku da Pošti nadoknadi 625 evra troškova parničnog postupka.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Istočnom Novom Sarajevu isplaćena plata od 246.506 KM U Istočnom Novom Sarajevu isplaćena plata od 246.506 KM
Kada radnik ima pravo na skraćeno radno vrijeme? Kada radnik ima pravo na skraćeno radno vrijeme?
Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
Najčitanije
  • Oporavilište Kasindo kao centar društvenih dešavanja
    19h 48m
    0
  • Pogača sa špinatom i sirom
    19h 50m
    0
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    16h 2m
    0
  • Lažna "Temu" aplikacija krade podatke o karticama
    18h 53m
    0
  • Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici
    18h 47m
    0