Radovan Karadžić odvezen u bolnicu bez ikakvog objašnjenja

08.10.2024. 13:43
0
IZVOR: srna.rs

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji služi zatvorsku kaznu u nehumanim uslovima u Velikoj Bitaniji, odvezen je u bolnicu bez ikakvog objašnjenja i prava da se javi porodici, rekla je Srni njegova kćerka Sonja Karadžić Jovičević i upozorila da u Britaniji prave alibi i čine nešto izuzetno sumnjivo.

Ona je istakla da je Karadžić odvezen juče u poslijepodnevnim časovima i da mu je tamo saopšteno da će biti zadržan do daljeg u bolnici.

- Više od sedam časova držan je u jednoj maloj prostoriji. Nije mu bilo dozvoljeno da uzima hranu, da dobije lijekove niti da ide u toalet - naglasila je Karadžić Jovičević.

Ona je konstatovala da su se za to vrijeme promijenile četiri smjene po četiri čuvara.

- Ljekar nikada nije došao, ali su dolazili tehničari da uzmu krv - naglasila je Karadžić Jovičević i dodala da je on konstantno insistirao da mu se objasni zašto je u bolnici, kakve nalaze rade, ko je odlučio da do daljeg ostane u bolnici i zašto, kao i da se javi porodici.

Karadžić je konačno, dodala je ona, nešto prije ponoći odvezen iz bolnice "uz konstataciju da je odbio liječenje i da zato neće dobiti nalaze na uvid, te da se to smatra njegovim samovoljnim napuštanjem bolnice kao da je slobodan čovjek".

- To bi valjda trebao biti alibi zato što tri godine nema nikakvu medicinsku pomoć, dijagnostiku i terapiju. Alibi za prošle tri godine i alibi za buduće nepostupanje. I liječenje – čega - upitala je Karadžić Jovičević.

Ona je napomenula da je dovezen u ćeliju gdje je ubrzo uvidio da je telefonska kartica blokirana i da ne može nikome da se javi.

- Potpuno je jasno da je planirano da se tu više i ne vrati - upozorila je Karadžić Jovičević.

Ona je konstatovala da se tamo dešava nešto izuzetno sumnjivo i opasno.

- Ovako čovjek može bukvalno da nestane, da se ne zna ni gdje, kada, ko i zašto ga je odveo, pod najmonstruoznijim izgovorom `da je morao biti prebačen u bolnicu`, bez ikakvih daljih informacija i potpuno nepoznate dalje sudbine. Moja obaveza je da o ovome obavijestim javnost, pošto nadležnim institucijama nema nikakav pristup niti oni izgleda imaju ikakvu volju da se pozabave otvorenim ugrožavanjem čak i osnovnog prava na život. Tek toliko koliko mogu da ne bude poslije `nismo znali` - rekla je Karadžić Jovićević.

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić tužio je britansku Vladu zbog nehumanog tretmana, objavio je nedavno britanski dnevnik "Mejl" i naveo da Karadžić potražuje 50.000 funti za kršenja ljudskih prava. On se sudu obratio putem video-linka kako bi tužio britanskog ministra pravosuđa Šabanu Mahmud.

List je podsjetio da je Karadžić smješten u zatvor Albani na ostrvu Vajt gdje nakon što je osuđen u Haškom tribunalu, izdržava doživotnu kaznu.

Riječ je o zatvoru koji ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

U nekoliko navrata Karadžićeva kćerka Sonja ukazivala je na veoma teške uslove u kojima je njen otac i na njegovo teško zdravstveno stanje zbog toga što mu ne omogućavaju ljekarske preglede niti adekvatno liječenje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Radovanu Karadžiću su uskraćena sva ljudska prava Radovanu Karadžiću su uskraćena sva ljudska prava
Radovan Karadžić tužio Veliku Britaniju Radovan Karadžić tužio Veliku Britaniju
Karadžićevo zdravstveno stanje nije bolje - nije urađena osnovna dijagnostika Karadžićevo zdravstveno stanje nije bolje - nije urađena osnovna dijagnostika
Najčitanije
  • Potencijalno klizište u Sarajevu: Opština poslala upozorenje (FOTO)
    20h 43m
    0
  • Ova dva kandidata iz pritvora sjedaju u načelničku fotelju
    21h 23m
    9
  • Košarac povukao odluku o dodjeli 5.000 KM Ruduljiću
    4h 7m
    3
  • Pisma čitalaca: Labud gladan, kućica mu mala, gađaju ga kamenjem
    5h 25m
    5
  • Čiji je naš Andrić
    8h 19m
    0