Радован Караџић одвезен у болницу без икаквог објашњења

08.10.2024. 13:43
0
ИЗВОР: srna.rs

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић, који служи затворску казну у нехуманим условима у Великој Битанији, одвезен је у болницу без икаквог објашњења и права да се јави породици, рекла је Срни његова кћерка Соња Караџић Јовичевић и упозорила да у Британији праве алиби и чине нешто изузетно сумњиво.

Она је истакла да је Караџић одвезен јуче у послијеподневним часовима и да му је тамо саопштено да ће бити задржан до даљег у болници.

- Више од седам часова држан је у једној малој просторији. Није му било дозвољено да узима храну, да добије лијекове нити да иде у тоалет - нагласила је Караџић Јовичевић.

Она је констатовала да су се за то вријеме промијениле четири смјене по четири чувара.

- Љекар никада није дошао, али су долазили техничари да узму крв - нагласила је Караџић Јовичевић и додала да је он константно инсистирао да му се објасни зашто је у болници, какве налазе раде, ко је одлучио да до даљег остане у болници и зашто, као и да се јави породици.

Караџић је коначно, додала је она, нешто прије поноћи одвезен из болнице "уз констатацију да је одбио лијечење и да зато неће добити налазе на увид, те да се то сматра његовим самовољним напуштањем болнице као да је слободан човјек".

- То би ваљда требао бити алиби зато што три године нема никакву медицинску помоћ, дијагностику и терапију. Алиби за прошле три године и алиби за будуће непоступање. И лијечење – чега - упитала је Караџић Јовичевић.

Она је напоменула да је довезен у ћелију гдје је убрзо увидио да је телефонска картица блокирана и да не може никоме да се јави.

- Потпуно је јасно да је планирано да се ту више и не врати - упозорила је Караџић Јовичевић.

Она је констатовала да се тамо дешава нешто изузетно сумњиво и опасно.

- Овако човјек може буквално да нестане, да се не зна ни гдје, када, ко и зашто га је одвео, под најмонструознијим изговором `да је морао бити пребачен у болницу`, без икаквих даљих информација и потпуно непознате даље судбине. Моја обавеза је да о овоме обавијестим јавност, пошто надлежним институцијама нема никакав приступ нити они изгледа имају икакву вољу да се позабаве отвореним угрожавањем чак и основног права на живот. Тек толико колико могу да не буде послије `нисмо знали` - рекла је Караџић Јовићевић.

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић тужио је британску Владу због нехуманог третмана, објавио је недавно британски дневник "Мејл" и навео да Караџић потражује 50.000 фунти за кршења људских права. Он се суду обратио путем видео-линка како би тужио британског министра правосуђа Шабану Махмуд.

Лист је подсјетио да је Караџић смјештен у затвор Албани на острву Вајт гдје након што је осуђен у Хашком трибуналу, издржава доживотну казну.

Ријеч је о затвору који има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

У неколико наврата Караџићева кћерка Соња указивала је на веома тешке услове у којима је њен отац и на његово тешко здравствено стање због тога што му не омогућавају љекарске прегледе нити адекватно лијечење.

Коментари 0
Повезане вијести
Радовану Караџићу су ускраћена сва људска права Радовану Караџићу су ускраћена сва људска права
Радован Караџић тужио Велику Британију Радован Караџић тужио Велику Британију
Караџићево здравствено стање није боље - није урађена основна дијагностика Караџићево здравствено стање није боље - није урађена основна дијагностика
Најчитаније
  • Потенцијално клизиште у Сарајеву: Општина послала упозорење (ФОТО)
    20h 54m
    0
  • Ова два кандидата из притвора сједају у начелничку фотељу
    21h 34m
    9
  • Кошарац повукао одлуку о додјели 5.000 КМ Рудуљићу
    4h 18m
    3
  • Писма читалаца: Лабуд гладан, кућица му мала, гађају га камењем
    5h 36m
    5
  • Чији је наш Андрић
    8h 30m
    0