Radovan Karadžić tužio Veliku Britaniju

22.08.2024. 09:06
9
IZVOR: nezavisne.com

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić (79) tužio je Vladu Velike Britanije za nehumano postupanje i kršenje ljudskih prava u zatvoru na ostrvu Vajt.

Prema pisanju britanskog Dejli Mejla, Karadžić traži odštetu od 50.000 funti. Njemu je zabranjeno da komunicira na maternjem srpskom jeziku i da u ćeliji ima knjige i laptop.

To se, prema pisanju portala, dešava nakon što je njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovićević 2021. godine tvrdila da njenog oca u britanskom zatvoru drže u "nezdravim" i "necivilizovanim" uslovima. Podsjećaju da je Karadžićeva kćerka tada za Srnu, rekla da što se fizičkog i zdravstvenog stanja njenog oca tiče, on je smješten u uslovima koji su neprihvatljivi.

- Ako tome dodamo i činjenicu da se nalazi u zgradi punoj kancerogenog azbesta koja je zabranjena širom svIJeta, jasno je u kakvom će stanju biti - izjavila je ona. 

Rekla je i da je premještanje njenog oca u zatvor u Britaniju bilo namjerno u inat njenoj porodici.

- Moj otac je u veoma necivilizovanoj situaciji, a što se njegove porodice tiče, njegovo preseljenje na jug Engleske namjerno je napravljeno da bi ga držao podalje, van pravila Rezolucije Ujedinjenih nacija koju je usvojio Savjet bezbednosti. Biće nam veoma teško fizički, finansijski i proceduralno, zbog viza, imunizacije tokom pandemije, pa čak i poslije toga, da ikada odemo tamo i posjetimo ga.     

Karadžić je osuđen 2019. godine za genocid nad Hrvatima i muslimanima tokom posljednjeg rata u BiH.  Prvobitno je osuđen na 40 godina zatvora na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, a potom mu je kazna povećana na doživotnu robiju bez uslovnog otpusta.

Podsjećaju da je Karadžić prebačen avionom iz Holandije u Veliku Britaniju 2021.   Britanija je bila u velikoj mjeri uključena u njegovu osudu, a bivši ministar spoljnih poslova Dominik Rab bio je jedan od mladih advokata koji je izradio pravnu proceduru za njegovo prebacivanje u Veliku Britaniju, piše Dejli Mejl, prenosi Tan‌jug.

Komentari 9
  • Generic placeholder image
    Za njiha četnik 23.08.2024. 10:46
    Vidi što balije Ćitaju srpske vijesti :) neka neka. Neće li se opismeniti.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 22.08.2024. 15:04
    Zločinci su ga osudili.
  • Generic placeholder image
    Realista 22.08.2024. 12:00
    Osuđeni ratni zločinac.I ne treba ga uopšte pominjat,zlo koje je završilo na smetljištu istorije
  • Generic placeholder image
    Srboljub 22.08.2024. 10:44
    Oj ture, kasaba ti je naselje, češće dio većeg grada, naseljen šljamom i garavim turistima. Na prostoru bejha, kasabe nastaju kao mjesta za naseljavanje bašibozuka. Gotovo sva vaša naselja vi sami imenujete kasabama. To vam je dokaz porijekla.. Nikada i nigdje se mjesto većinski naseljeno hrišćaniima nije nazivalo kasabom, to je apsurd za vas. I ture, kako god se ti sam imenovao, ne možeš sakriti ko si. Primitivno, nemoralno, nekulturno stvorenje... mora doći do izražaja.
  • Generic placeholder image
    Ime: 22.08.2024. 10:13
    Skijas ja I? najjace je kad se neki srpcic uvjeri da je iznio argument... HAHHAHAHAHHA al haj ako nista nazivas tu kasabu pravim imenom - Lukavica, a ne ko ovi tzv istocno sarajevo. Bravo skijas, bravo!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 22.08.2024. 10:12
    Oj ture, knečali ste vi 90 - ih jer nikada niste bili ratnici nego primitivni zločinci. Kmečali ste jer ste samo počeli da plaćate račune. Monstruozni zločini će sigurno doći na naplatu. Bavi se ti Aljom a našega Predsjednika i Vrhovnog komandanta ostavi nama.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 22.08.2024. 09:55
    Eno muslimani hoće sa nama. Puna ih Lukavica.
  • Generic placeholder image
    Ime: 22.08.2024. 09:51
    I sad ce retardirani srpcici poceti kmecati kmeee kmeee nas djenerool a ono govno genocidno... i onda se svrbi pitaju sto niko nece sa njima ;(
  • Generic placeholder image
    Joža 22.08.2024. 09:50
    Pustiće ga da se brani sa slobode
Povezane vijesti
Radovan Karadžić odvezen u bolnicu bez ikakvog objašnjenja Radovan Karadžić odvezen u bolnicu bez ikakvog objašnjenja
Radovanu Karadžiću su uskraćena sva ljudska prava Radovanu Karadžiću su uskraćena sva ljudska prava
Karadžićevo zdravstveno stanje nije bolje - nije urađena osnovna dijagnostika Karadžićevo zdravstveno stanje nije bolje - nije urađena osnovna dijagnostika
Najčitanije
  • Košarac povukao odluku o dodjeli 5.000 KM Ruduljiću
    5h 52m
    4
  • Potencijalno klizište u Sarajevu: Opština poslala upozorenje (FOTO)
    22h 28m
    0
  • Ova dva kandidata iz pritvora sjedaju u načelničku fotelju
    23h 8m
    10
  • Pisma čitalaca: Labud gladan, kućica mu mala, gađaju ga kamenjem
    7h 10m
    6
  • Čiji je naš Andrić
    10h 4m
    0